Allard Pierson Museum verwerft bijzondere beelden - De Smaak van Italië
Terug naar overzicht
Allard Pierson Museum

Twee bijzondere Romeinse aanwinsten voor Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft op een veiling van veilinghuis Christie’s in Londen twee bijzondere Romeinse beelden verworven. Het gaat om een grafmonument van een jonge vrouw en een beeld van de godin Artemis.

Museumconservator René van Beek is erg blij met de nieuwe aanwinsten. ‘De beelden zijn uniek in Nederland door hun thematiek, en vormen een belangrijke aanvulling voor de collectie.’

Bijzondere beelden

Allard Pierson Museum beeldDe eerste van de twee Romeinse aanwinsten is een grafmonument. Dit beeldje van bijna zestig centimeter hoog, stelt een jonge vrouw voor met een opvallend, krullend kapsel. Deze haardracht was populair onder vrouwen ten tijde van de Flavische keizers Vespasianus, Titius en Domitianus, die regeerden van 69 tot 96 na Christus.

Allard Pierson Museum beeldHet beeld van de godin Artemis, beschermster van de stad Efeze, is bijna vierenvijftig centimeter hoog. Efeze is een stad aan de westkust van Klein-Azië waar vroeger een tempel stond die geheel gewijd was aan de Romeinse godin van de jacht.

Allard Pierson Museum vernieuwd

De beelden komen in het museum op de speciaal vernieuwde Romeinse afdeling, die binnenkort geopend wordt. Het hele museum wordt vernieuwd. Verwacht wordt medio 2017 hiermee klaar te zijn.

Bron: Allard Pierson Museum