Terug naar overzicht
Bocelli

Bocelli is back: vandaag verschijnt zijn nieuwe album!

Na een pauze van 14 jaar is hij terug: Andrea Bocelli. De wereldberoemde tenor wist Italiaanse klassieke muziek bekend én populair te maken bij het grote publiek. In zo’n tien jaar tijd verkocht hij ruim tachtig miljoen albums. Zijn nieuwe album Si komt vandaag uit.

AlbumIn 1994 maakt Italië kennis met een blinde man met een – volgens velen – betoverend zacht maar tegelijkertijd opvallend krachtig stemgeluid. Met zijn nummer Il mare calmo della sera wint Andrea Bocelli het Festival van Sanremo. Ook Luciano Pavarotti hoort de stem van Bocelli en is meteen verkocht. Hij nodigt hem uit om op te komen treden tijdens Pavarotti International, in Modena. Daarna gaat het snel met de carrière van Il Bocelli.

Hij sleept een platencontract binnen en belandt in de top tien, het album Bocelli kan rekenen op een sterrenregen en een verzameling gouden- en platinaplaten. Ook het daarop volgende Romanza wordt een wereldwijd succes. Hij treedt regelmatig op voor de paus, en werkt samen met beroemde artiesten als Celine Dion. Het album Aria wordt in 1998 de eerste plaat die volledig in tekenstaat van opera, een genre waar hij als klein jongetje graag naar luistert.

Wijngaarden
Überhaupt speelt muziek in zijn jonge leven al een belangrijke rol. Hij volgt orgelen, pianoles, speelt fluit en saxofoon. Bij een officiële muziekopleiding meldt hij zich nooit aan, hij gaat rechten studeren aan de Università di Pisa. Toch blijft het knagen. ’s Avonds speelt hij piano in een bar om de zanglessen te bekostigen die hij volgt naast zijn studie. In de weekenden helpt hij vader Sandro Bocelli, die onder de naam Chianti Bocelli wijn maakt op zijn wijngaarden gelegen in Lajatico, midden in de Toscaanse heuvels.

Nog steeds woont Andrea Bocelli in Toscane, waar hij het wijnstokje van zijn vader heeft overgenomen. Samen met zijn broer Alberto en moeder Edi hebben ze de gaard van zijn vader in ere gehouden en produceren wijnen die behoorlijk goed worden ontvangen.  Het grootste gedeelte van het jaar woont hij echter iets verderop, in een voormalig hotel in het kunstenaarsstadje Forte dei Marmi. Maar naast het produceren van wijn heeft Bocelli niet stil gezeten. Hij is onder andere ambassadeur van het koffie merk Illy. In zijn huis in Forte dei Marmi heeft hij zijn nieuwe album opgenomen, gewoon vanachter de vleugel waar hij al jaren speelt. De zanger wilde met dit album terug naar zijn herinneringen van vroeger, toen hij nog als een jongeman aan een pianobar speelde om zijn zanglessen te kunnen betalen. Voor Si werkte hij samen met Francesco Sartori en Lucio Quarantotto, die meer dan twintig jaar geleden ook een van zijn grootste hits Con Te Partirò (Time To Say Goodbye), schreven.

Aankomende dinsdag (30 oktober) treedt Bocelli al op in Dublin. De tour gaat door tot maart 2020. Benieuwd naar de rest van de tour data? Kijk dan op andreabocelli.com

*Dit artikel verscheen eerder in De Smaak

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!