Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci (77) overleden
Terug naar overzicht

Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci (77) overleden

Bernardo Bertolucci, een van de beroemdste Italiaanse regisseurs aller tijden, is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

Bernardo Bertolucci was al langere tijd ziek. Hij overleed vanmorgen in zijn eigen huis in het bijzijn van familie.

Gelauwerde en veelbesproken filmregisseur
Bertolucci is één van de meest gelauwerde en meest besproken filmregisseurs van zijn generatie. Alleen al The Last Emperor won negen Oscars, waaronder voor beste regie. In 2012 wint Bertolucci de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy.

Bertolucci werd op 16 maart 1940 geboren in een intellectueel gezin in Parma. Zijn vader was dichter en kunsthistoricus. Al op zijn vijftiende begon hij met schrijven en hij won met zijn eerste boek meteen een belangrijke Italiaanse literatuurprijs.

Negen Oscars
Dankzij zijn vader kwam de jonge Bertolucci in contact met filmregisseur Pier Paolo Pasolini en rolde hij het filmvak in. Hij regisseerde klassiekers als het veelbesproken en roemruchte Last Tango in Paris (1972) waarin Marlon Brando een heftige relatie krijgt met de veel jongere Maria Schneider. Daarna volgden grote films als Novecento (1976) met onder anderen Robert de Niro en Donald Sutherland. The Last Emperor (1987), het epos over de laatste Chinese keizer, leverde hem maar liefst negen Oscars op.

Strijd
Bertolucci was een marxist die zijn politieke overtuiging niet onder stoelen of banken stak. In zijn films speelt de strijd tussen machthebbers en het volk, tussen links en rechts en tegen het fascisme vaak een rol.

Latere films van de Italiaan waren onder meer The Sheltering Sky (1990), The Dreamers (2003) en zijn laatste Io e te (Jij en ik).

LEES OOK:

Bron: De Telegraaf.