Coronavirus in Italië: dit is de huidige stand van zaken
Terug naar overzicht

Coronavirus in Italië: dit is de huidige stand van zaken

Italië is in Europa het hardst getroffen door het coronavirus. Het aantal bevestigde coronapatiënten steeg er tot boven de 9000. We zetten een paar feiten op een rij.

Update – 11 maart 2020

Inmiddels wordt het reizen in het heel Italië aan banden gelegd. Duizenden vluchten naar Italië zijn geschrapt.

Trevifontein
De Trevifontein in Rome is nu verboden gebied. Vanaf 11 maart zijn meer mooie bezienswaardigheden in de buitenlucht van Rome niet meer te bewonderen. Ook sluit het Vaticaan het Sint-Pietersplein en de basiliek af. Eerder gingen al musea dicht.

Reisadvies ministerie
Op de website van buitenlandse zaken is het volgende te lezen over het reisadvies naar Italië: ‘De Italiaanse regering heeft verdere noodmaatregelen afgekondigd voor het hele land. Alleen woon-werkverkeer en noodzakelijke medische of familiebezoeken zijn nog toegestaan. Met deze maatregelen willen zij reisbewegingen zo veel mogelijk beperken. Het openbare leven komt vrijwel stil te liggen: alle (sport) evenementen zijn afgelast. Musea, bioscopen, skiresorts en scholen zijn gesloten. Restaurants kunnen alleen overdag open zijn. Mensen wordt aangeraden tenminste een meter afstand van elkaar te houden.’

Rood gebied
‘De regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië zijn rood gebied. Vertrek uit deze provincies is mogelijk voor buitenlandse toeristen. Nederlandse reizigers die zich in deze gebieden bevinden worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten.

Advies RIVM
Voor de rest van Italië verandert de kleur van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Er zijn in –en uitreisbeperkingen, reizen tussen gemeenten/provincies/regio’s is alleen toegestaan als dat noodzakelijk is. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft speciale adviezen voor reizigers die uit de ‘oranje’ en ‘rode’ gebieden terugkeren. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Veiligheidsrisico’s,’ ‘Gezondheid’ en ‘Verkeersveiligheid’.’

Bron: nederlandwereldwijd.nl, RTL Nieuws. NRC, NOS