Italiaanse bucketlist: dit is deel II van de ultieme bucketlist
Terug naar overzicht
Italiaanse documentaires op IDFA

De ultieme Italiaanse bucketlist deel II

Ben je ook naar Little Italy geweest in de Westergasfabriek in Amsterdam eind januari? Was leuk hè? Alleen al om het vakantiegevoel te krijgen was het de moeite waard, laat staan de vele workshops, proeverijen en pranzo bij Roberto’s. Even snuffelen, wat vakantiefolders meenemen en het wegdromen kan beginnen. Over wegdromen gesproken, er is vorige maand massaal gehoor gegeven aan de oproep om samen de ultieme bucketlist samen te stellen. De ene bucket was nog fraaier dan de andere en als de tips zo blijven binnenstromen, kunnen we met z’n allen de komende tien jaar met gemak vooruit. Met plezier deel ik dan ook een aantal tips en suggesties om zo bij te kunnen dragen aan het creëren van die ene, ultieme Italiaanse bucketlist.

Goed, laat ik beginnen met een item dat ook in de top drie van mijn bucketlist staat: meerijden in de Mille Miglia, dé autorally van de wereld. Cruisen door het prachtige landschap in een oude cabrio of vooral hard rijden met een Porsche. Het zal wel een mannending zijn. De Amalfikust is een plek die ik al af heb kunnen vinken en inderdaad, dit deel van Italië is meer dan de moeite waard. Vergeet dan vooral niet om met het bootje even naar Capri te gaan om je te vergapen aan het prachtige uitzicht. En nu we toch aan het toeren zijn: de rondreis Bologna-Siena-Genua-Milaan wordt zeer aanbevolen. Schrijf ook de volgende plaatsen even op: Matera in Basilicata, Sabina in het hart van Italië, Cinque Terre en diens duizenden trappen, Polignano sul Mare, Lecce, Otranto, Ostuni, Peschici, eigenlijk heel Puglia, Pescara, Ravenna, Padova en het Iseomeer, Pienza en de all time favorites: Venetië en Rome! Het is dan ook geen toeval dat er nu een compleet magazine van De Smaak in het teken staat van de mooiste stad ter wereld. Eigenlijk zou Rome op iedere bucketlist passen, zo veelzijdig is die stad. En over Venetië kreeg ik nog een supertip: bezoek de stad in december. Het is er veel minder druk en de mist geeft de stad met name in de avonduren een spookachtige aanblik. Londen maar dan in Italië, zeg maar. Probeer dan ook in de mist ristorante di Volo Olandese te vinden en bestel de tagliatelle con vongole. Hemels!

Een bucketlist samenstellen over Italië zonder culinaire verrassingen en suggesties is natuurlijk onmogelijk. Gelukkig vinden jullie dat ook en werd ik werkelijk overspoeld met de leukste en origineelste tips. Een echte klassieker is wijnproeven in de streek Valpolicella (Veneto), en geef Karen daar eens ongelijk in. De visliefhebbers onder ons kunnen volgens Jenny hun geluk niet op bij ristorante Da Mario aan de Via Kennedy in Peschici (Garganostreek in het noorden van Puglia). De visschotels zijn heerlijk, de prijs is heel redelijk en het uitzicht fantastisch. Een win-win-win zou ik zeggen. Al eens een broodje ijs gegeten? Volgens Rob een item op de bucketlist, en bij voorkeur moet je dit – toch wel bijzondere – broodje eten in Taormina (Sicilië). Om de Toscaanse keuken op haar best te proeven, is volgens Jacqueline de Officina di San Pancrazio een must-do. Ik heb het even voor jullie opgezocht en eerlijk is eerlijk: deze braceria staat bij mij direct in de top vijf van restaurants die ik wil bezoeken. Voor de geografen onder ons: San Pancrazio, ligt in de buurt van San Casciano Val di Pesa, ten zuiden van Florence. Kunnen we en passant ook nog even de Chiantiroute doen. Al is dat natuurlijk vloeken in de kerk want de Chiantiroute ‘doe’ je niet even, daar moet je de tijd voor nemen. Allora, nog snel een item voor op onze lijst. Prosciutto peuzelen in San Daniele is voor Tanya nog steeds een hoogtepunt en als je het verschil kent tussen die ham en de Parma-variant, snap je haar volkomen.

Hebben we nu genoeg tips? Natuurlijk niet, wat dat betreft lijk ik een beetje op rupsje-nooit-genoeg: je kunt nooit genoeg tips krijgen over ons mooie Italië. Dus kom maar (weer) op met de tips voor onze ultieme Italiaanse bucketlist! Ik verzamel ze graag. Voor nu wil ik iedereen bedanken die al tips met mij gedeeld heeft. Komt-ie: mille grazie Marion Jansen, Norma van der Horst, Jenny Fariss-de Groot, Margo van Schaick, Karen van Groningen, Liliane van den Bogaert-Jaspers, Jacqueline van Os-Ursinus, Mi chiamo Deb, Evelyn Ledoux, Rob Bezee, Annemarieke Kalf, Christien Oskamp, Salvatore Wijdenes, Renate Gaertner, Christine Middernacht, Il Casale del Passatore, Astrid van den Hoven, Steigerwald Rob, Tanya Bastens, Judith Vinkesteijn, An Lathouwers, Simone van Kooten, Ans Tolman, Romée van Klaveren, Roland Beerens, Rocco Mestriner, Erwin Goessens e ultimo Mathieu Klaassen! Grazie a voi!

Ciao,
Mark