Dit zijn de 5 mooiste Italiaanse boeken om te lezen tijdens de kerstvakantie
Terug naar overzicht

Dit zijn de 5 mooiste Italiaanse boeken om te lezen tijdens de kerstvakantie

Heb je zin om even tot rust te komen in de kerstvakantie? Lekker op de bank met een goede roman. Wij hebben een paar fijne Italiaanse boekentips voor je. 

1. De Napolitaanse romans
Het grootste Italiaanse literaire succes van de afgelopen jaren is ongetwijfeld het vierluik De Napolitaanse romans over de Napolitaanse vriendinnen Lila en Lenù, geschreven door de mysterieuze schrijfster Elena Ferrante. Begin met de eerste, De geniale vriendin. Tip: de Vlaamse tv-zender Canvas zendt de acht afleveringen van De geniale vriendin uit in de kerstvakantie.

Cadeautip voor onder de kerstboom:

2. De katholieke school
Rome wordt in de jaren zeventig opgeschrikt door een brute verkrachtings- en moordzaak. Een aantal leerlingen van een katholiek lyceum blijkt de dader. Edoardo Albinati zat bij hen op school, en worstelt veertig jaar lang met de vraag hoe de chique wijk waarin hij opgroeide zulke barbaren heeft voort kunnen brengen. Hij besluit zijn verleden onder ogen te zien en graaft in zijn herinnering: het streng katholieke gezin Rummo, de favoriete leraar Cosmo met zijn wijze lessen en de neofascistische Max – allemaal bevolken ze het toneel van zijn geheugen.

3. Anno
Vanaf zijn sterfbed kijkt Anno terug op zijn leven dat begon in Schagen en eindigde in Florence. Hij overdenkt de periode in het seminarie in Leuven, en zijn studie kerkelijk recht in Rome. Maar vooral peinst hij over zijn onstilbare honger naar succes, dat altijd alles oversteeg. En dat hem eigenlijk steeds meer verwijdert heeft van alles wat hem lief is.

4. Italian Chic
Wereldwijd geldt Italië als een van de toonaangevende landen wat stijl betreft. Maar wat definieert nou eigenlijk precies die stile italiano? Daria Reina en Andrea Ferolla zochten het uit in hun boek Italian Chic. Ze nemen de lezer mee naar delen van het land waar de Italianità in vol ornaat aanwezig is. Vergeten stranden in de Marken, opvallend goedgeklede heren, chocolaatjes met Verdi erop – de Italiaanse stijl laat zich niet in een paar woorden vangen. En juist die veelzijdigheid maakt dit boek zo leuk.

5. De hemel verslinden
Op het Italiaanse platteland vindt de uit Turijn afkomstige Teresa de stilte oorverdovend saai. Tot ze op een middag drie broers ontmoet: Nicola, Tommaso en Bern, die naakt aan het zwemmen zijn. De broers hebben een complexe maar intieme band en zullen vanaf dat moment het leven van Teresa tekenen. De hemel verslinden is de vierde roman van de schrijver Paolo Giordano. Eerder verschenen van hem Het zwart en het zilver en zijn alom bejubelde debuut De eenzaamheid van de priemgetallen dat ook verfilmd werd.

LEES OOK:

De beste berichten van De smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!