Italiaanse wijn: deze drie Italiaanse toppers haal je in huis
Terug naar overzicht
Italiaanse terraswijnen

Italiaanse wijn: deze drie toppers haal je in huis

Tijdens een wijnproeverij die ik onlangs bijwoonde, raakte ik in gesprek met een jonge ragazzo, Paul Janssen. Paul is eigenaar van wijnwebsite Bovino waarmee hij maar liefst duizend wijnen voert. Hij liet me er een aantal proeven en vertelde het verhaal erachter. Dat kan ik natuurlijk niet voor mezelf houden…

Laat ik direct beginnen met een bestseller die je voor iedere feestdag in huis wilt halen: de Prosecco Spumante Alnè van wijnhuis La Tordera. Deze verrassend frisse en zeer bruisende prosecco past bij vele momenten van de dag. Gebruik hem gerust bij het aperitivo, als je wat hapjes op tafel zet, als je vrienden op bezoek krijgt of gewoon als je zin hebt in een glaasje bubbels. Deze Tordega stelt niet teleur, integendeel. Hij is enigszins bloemig, met een lange afdronk en een volle aanwezigheid is deze jongeling qua leeftijd een instant hit. Credimi!

Van de ene topper gaan we naar de andere. In de categorie vino bianco staat de Scaia Bianca Garganega/Chardonnay van het wijnhuis Tenuta Sant’ Antonio met stip op numero uno. Deze wijn komt niet alleen uit een van mijn favoriete streken van Italië, omgeving Verona, hij is ook prima te combineren met mijn favoriete secondi; visgerechten. Gelukkig is deze wijn vriendelijk genoeg om met meerdere gerechten te combineren en dat is ook gelijk zijn kracht. Zijn vriendelijkheid, zijn toegankelijkheid. De balans van de twee verschillende druiven zorgt voor een harmonieuze afdronk en verrast iedere keer weer. De ene keer proefde ik jasmijn, een andere keer weer een zomervrucht, zoals sinaasappel of banaan. Alleen daarom is het al een feest om steeds weer een slok te nemen en te blijven ontdekken. Zeker als je, net op het eind, dat kleine bittertje nog weten te ontwaren.

Ten slotte wil ik graag met tromgeroffel een mooie rode wijn uit de Maremma (Toscane) aankondigen: de Promis van het wijnhuis Gaja. Normaliter heeft een blend niet zo mijn voorkeur maar voor de Promis maak ik graag een uitzondering. De samenstelling van de merlot, syrah en sangiovese maakt de wijn romiger dan een ‘normale’ blend en de vanilletonen voeren in het glas duidelijk de boventoon. Daarbij blijft het echter niet: ook de bosvruchten verwennen je smaakpapillen. Ook hier dus de nodige verrassingen en dat maakt deze wijn zo interessant. En ja, een enkeling zal de leeftijd van deze jonge stokken-wijnen opvoeren en de hoge tannines zullen dit bevestigen. Als een wijn nu al zo aanwezig is, kan hij alleen maar beter worden. Ook hier geldt, geloof mij!

Op de valreep zet ik ook nog even een prima wijnhuis op de kaart: Castello di Gabbiano. Dit wijnhuis, gelegen tussen de Toscaanse heuvels met uitzicht op Florence, levert niet alleen mooie Chianti’s, ze regelen eigenlijk alles. Ze verzorgen excursies, wijnproeverijen en overnachtingen door het gehele Chiantigebied. Ikzelf heb kunnen dineren in het restaurant Il Cavaliere, van de Gabbiano’s. Zelden heb ik in zo’n mooie entourage gegeten. En over de wijnen hoefde ik me uiteraard niet druk te maken, ik zat immers in de Chiantistreek. Gelukkig sliep ik op het landgoed zelf…

Ciao,
Mark

Foto: Liselotte van Leest