Loading
Terug naar overzicht

Italië actueel: de laatste reisinformatie rond covid-19

In dit artikel lees je de laatste berichten over de corona-situatie in Italië. Wat betekenen de kleurcodes in Italië, welke regio’s zijn ‘veilig’, wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid, heb je extra documenten nodig? We zetten het voor je op een rij.

Laatste update: 14 juni 2021

Goed nieuws vanuit Nederland: heel Italië heeft code geel

Sinds 10 juni geldt code geel als reisadvies voor heel Italië. Code geel betekent dat je bij terugkeer geen coronatest hoeft te doen en niet in quarantaine hoeft.

Handig voor als je met de auto reist: naast Italië hebben ook Oostenrijk en Duitsland code geel.

Bekijk hieronder de uitgebreide informatie.

Italië geeft 13 regio’s code wit

Italië geeft zelf inmiddels dertien regio’s kleurcode wit. Dat betekent ‘nauwelijks risico op het coronavirus’ en code wit geldt in Friuli-Venezia-Giulia, Veneto, Lombardije, Piemonte, Ligurië, Emilia-Romagna, Umbrië, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, de provincie Trento en op het eiland Sardinië.

Dit zijn de algemene corona-maatregelen in Italië

  • één meter afstand houden.
  • een mondkapje dragen, zowel in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer – als buiten. Kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met een dusdanige handicap waardoor zij geen mondkapje kunnen dragen, hoeven deze niet op.

Actuele kleurcode per Italiaanse regio

Er zijn 4 kleurcodes: wit, geel, oranje en rood. Op covidzone.info zie je de actuele informatie van welke Italiaanse regio welke kleurcode heeft. Hieronder zetten we het ook voor je op een rij.

Wat betekent code wit in Italië?

In een regio met kleurcode wit is er nauwelijks risico op het coronavirus. Bijna alle coronarestricties zijn vervallen. In de witte regio’s geldt geen avondklok meer. Wel zijn de algemene maatregelen van toepassing, namelijk een meter afstand houden en een mondkapje dragen (zoals hierboven beschreven).

14 juni 2021 – code wit geldt in Friuli-Venezia-Giulia, Veneto, Lombardije, Piemonte, Ligurië, Emilia-Romagna, Umbrië, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, de provincie Trento en op het eiland Sardinië.

Wat betekent code geel in Italië?

Bars en restaurants zijn in deze regio’s weer open voor lunch en diner buiten. Vanaf 1 juni kun je koffie drinken aan de bar en ook weer dineren in het restaurant. Wel geldt er een maximum van 4 personen per tafel en een afstand tussen de tafels van minimaal 1 meter. Klanten moeten wel een mondkapje dragen wanneer ze niet aan tafel zitten.

Ook musea zijn te bezoeken. Tussen de gele regio’s mag je reizen.

Er komt een geleidelijke afschaffing van de avondklok. Vanaf 7 juni geldt een avondklok vanaf 24.00 uur tot 05.00 uur. Vanaf 21 juni geldt er geen avondklok meer in de gele regio’s.

Vanaf 1 juli gaan de binnenzwembaden en spa’s weer open in de gele zones.

14 juni 2021 – in alle overige Italiaanse regio’s geldt code geel.

Wat betekent code oranje in Italië?

Code oranje staat voor ‘gemiddeld risico’. Bars en restaurants zijn dicht (bezorgen is wel toegestaan), musea zijn gesloten en er mag niet tussen gemeentes worden gereisd zonder noodzakelijke reden.

14 juni 2021 – op dit moment zijn er geen regio’s met code oranje.

Wat betekent code rood in Italië?

Code rood betekent ‘hoog risico’. In deze regio’s geldt een lockdown. Je mag alleen met een geldige reden op pad. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, net als restaurants en bars (bezorgen is wel toegestaan).

14 juni 2021– er zijn op dit moment geen regio’s met code rood.

Reisadvies van de Nederlandse overheid

14 juni 2021 – De kleurcode voor Italië is sinds 10 juni 2021 geel. Na een verblijf in Italië hoef je dan bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan.

De testverplichting voor reizen vanuit Nederland naar Italië blijft gelden. Bij aankomst in Italië moet je nog steeds een negatieve testuitslag laten zien (een moleculaire of antigeentest), die niet ouder mag zijn dan 48 uur.

Het kabinet adviseert Nederlanders met reisplannen vooraf het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken. De reisadviezen, ook voor Italië, zijn te vinden op de website wijsopreis.nl.

  • Document mee – In Italië moet iedere reiziger een ingevuld document kunnen laten zien bij aankomst met de reden van het bezoek. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden.
  • Formulier dPLF – Vanaf 24 mei heb je ook het EU Digital Passenger Locator Formulier (dPLF) nodig als je naar Italië reist, ongeacht met welk vervoermiddel. Dus zowel met het vliegtuig als met de trein, auto of boot. Bekijk het digitale formulier.
  • Negatieve test – Reizigers uit Nederland moeten bij binnenkomst in Italië een negatieve coronatest kunnen tonen. De test mag op het moment van aankomst niet ouder zijn dan 48 uur.

Actuele reisinformatie van Buitenlandse Zaken

Als je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloadt en Italië favoriet maakt, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood.

BEKIJK OOK:

Ik wil elke week automatisch actuele informatie en inspiratie uit Italië en meld me aan:

Foto: Sofie Delauw