Terug naar overzicht

Italië actueel: de laatste reisinformatie rond covid-19

In dit artikel lees je de laatste berichten over reizen naar Italië in coronatijd.

Laatste update: 25 januari 2022

Actueel reisadvies vanuit Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft heel Italië code geel (‘let op, veiligheidsrisico’s’).

Reizen naar Italië

De coronamaatregelen vanuit Italië zijn aangescherpt. De volgende drie dingen zijn nu van belang als je naar Italië wilt reizen.

1. Negatieve test
Als je naar Italië reist, moet je een officieel negatief testresultaat kunnen overleggen, óók als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt. Dit mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud of een antigeentest (géén zelftest) van maximaal 24 uur oud.Kinderen tot 6 jaar hoeven niet getest te worden.

2.Vaccinatie- of herstelbewijs
Naast een negatieve test moet je een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen.

Heb je geenvaccinatie- of herstelbewijs, dan moet je naast een negatieve test bij aankomst ook vijf dagen in quarantaine (op eigen kosten, op het adres dat in het dPLF moet worden vermeld). Na deze vijf dagen doe je opnieuw een PCR- of antigeentest. Is die uitslag negatief, dan hoef je niet langer in quarantaine.

Eenvaccinatie- of herstelbewijs kun je aantonen met de CoronaCheck-app. Met deze app bewijs je dat je gevaccineerd of negatief op corona getest bent. De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De internationale variant laat meer gegevens zien om tegemoet te komen aan de inreisregels die sommige Europese landen hanteren. Het vaccinatiebewijs is op dit moment negen maanden geldig; het herstelbewijs zes maanden. Vanaf 1 februari 2022 is ook het vaccinatiebewijs zes maanden geldig.

3. Formulier dPLF
Daarnaast moet je bij aankomst in Italië een Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien. Het formulier (dPLF) heb je nodig als je naar Italië reist, ongeacht met welk vervoermiddel. Dus zowel met het vliegtuig als met de trein, auto of boot. Bekijk het digitale formulier.

Dit zijn de algemene corona-maatregelen in Italië

  • één meter afstand houden.
  • In heel Italië is het verplicht om een mondkapje op straat te dragen.
  • Ook moet je een mondkapje op in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt of een restaurant (tot je aan tafel zit). In al het openbaar vervoer (van tram tot vliegtuig), in musea, bioscopen, theater en bij sportevenementen in het type FFP2-mondkapje verplicht.
  • Kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met een dusdanige handicap waardoor zij geen mondkapje kunnen dragen, hoeven deze niet op.

Over het FFP2-mondkapje

Het zogeheten FFP2-mondkapje wordt in steeds meer Europese landen – Duitsland, Oostenrijk, sinds kort dus ook in Italië – verplicht gesteld in openbare gebouwen, winkels en het openbaar vervoer. ‘Begin december publiceerde het Duitse Max Planck Instituut een uitgebreid onderzoek. Daaruit blijkt dat nauwsluitende FFP2-maskers tot wel 75 keer betere bescherming bieden tegen het coronavirus in vergelijking met goed aansluitende chirurgische mondkapjes, de blauwe wegwerpmaskers die in Nederland veelal gedragen worden’, meldt NRC. ‘Het verschil tussen de maskers zit hem in de bescherming van de drager van het mondkapje. Chirurgische mondkapjes houden voornamelijk de speekseldruppeltjes van de drager tegen, als een soort spatlapje. De FFP2-mondkapjes filteren ook de in- en uitgeademde lucht, wat voor een betere bescherming van de drager zorgt.’

Green Pass: 2G-beleid

In elk geval tot 31 maart 2022 voert Italië een 2G-beleid. Dit betekent dat je alleen met een Super Green Pass  (Green Pass Rafforzato) toegang krijgt tot restaurants (ook in hotels), bars, musea, openbaar vervoer (ook vliegtuigen), bioscopen, theaters, pretparken, beurzen, zwembaden. Dit is een 2G-bewijs en houdt in dat je volledig gevaccineerd bent of hersteld bent van covid-19. Vanuit Nederland werkt de Corona Check App als Green Pass. Hierin kun je een internationale code aanmaken.

Actuele kleurcode per Italiaanse regio

Er zijn 4 kleurcodes in Italië: wit, geel, oranje en rood. Op covidzone.info zie je de actuele informatie van welke Italiaanse regio welke kleurcode heeft. Op dit moment hebben 5 regio’s kleurcode wit, 11 regio’s kleurcode geel en 5 regio’s code oranje.

  • De witte regio’s zijn Umbrië, Molise, Puglia, Basilicata en eiland Sardinië.
  • Valle d’Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Piemonte, Abruzzo en Sicilië hebben kleurcode oranje. Als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt, gelden hier dezelfde regels als in witte en gele zones. Heb je dit bewijs niet, dan mag je alleen je woonplaats uit voor werk, medische redenen of andere noodzakelijke activiteiten.
  • De overige Italiaanse regio’s hebben code geel.

Reisapp downloaden

Als je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloadt en Italië favoriet maakt, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies van Italië zelf verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand.

BEKIJK OOK:

Ik wil elke week automatisch actuele informatie en inspiratie uit Italië en meld me aan:

Bron: Nederland Wereldwijd, RTL Nieuws, Trouw, Hart van Nederland
Foto: Sofie Delauw