Terug naar overzicht

Dit is het actuele reisadvies voor Italië omtrent covid-19

In dit artikel lees je de laatste reisinformatie voor Italië.

Laatste update: 31 mei 2022

Italië is klaar voor het toeristenseizoen en wil net zo veel toeristen verwelkomen als voor de coronapandemie. Je kunt prima naar Italië reizen. Vanaf 1 juni heb je geen coronapas meer nodig om Italië binnen te komen. 

Alleen een FFP2-mondkapje is nog verplicht in het openbaar vervoer, maar dat is het wat de maatregelen betreft. Hieronder zetten we het uitgebreid voor je op een rij.

Actueel reisadvies vanuit Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft heel Italië code groen (‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’).

Dit zijn de algemene corona-maatregelen in Italië

  • In het openbaar vervoer (van tram tot vliegtuig) is het verplicht om een FFP2-mondkapje te dragen. Dit moet in elk geval tot 15 juni 2022.
  • Ook wordt er aangeraden om in afgesloten ruimtes waar veel mensen zijn, zoals in winkels, bioscopen of bij sportevenementen, nog een mondkapje te dragen. Het is echter niet meer verplicht.
  • Kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met een dusdanige handicap waardoor zij geen mondkapje kunnen dragen, hoeven deze niet op.

Over het FFP2-mondkapje

Het zogeheten FFP2-mondkapje wordt in steeds meer Europese landen – Duitsland, Oostenrijk, sinds kort dus ook in Italië – verplicht gesteld in openbare gebouwen, winkels en het openbaar vervoer. ‘Begin december publiceerde het Duitse Max Planck Instituut een uitgebreid onderzoek. Daaruit blijkt dat nauwsluitende FFP2-maskers tot wel 75 keer betere bescherming bieden tegen het coronavirus in vergelijking met goed aansluitende chirurgische mondkapjes, de blauwe wegwerpmaskers die in Nederland veelal gedragen worden’, meldt NRC. ‘Het verschil tussen de maskers zit hem in de bescherming van de drager van het mondkapje. Chirurgische mondkapjes houden voornamelijk de speekseldruppeltjes van de drager tegen, als een soort spatlapje. De FFP2-mondkapjes filteren ook de in- en uitgeademde lucht, wat voor een betere bescherming van de drager zorgt.’

Green Pass: 2G-beleid

Sinds 1 mei geldt het Green Pass beleid niet meer.

Actuele kleurcode per Italiaanse regio

Er zijn 4 kleurcodes in Italië: wit, geel, oranje en rood. Op covidzone.info zie je de actuele informatie van welke Italiaanse regio welke kleurcode heeft. Op dit moment hebben 17 regio’s kleurcode wit en 4 regio’s kleurcode geel.

  • Le Marche, Lazio, Calabrië, Sardinië hebben kleurcode geel. 

Reisapp downloaden

Als je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloadt en Italië favoriet maakt, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies van Italië zelf verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand.

BEKIJK OOK:

Ik wil elke week automatisch actuele informatie en inspiratie uit Italië en meld me aan:

Bron: Nederland Wereldwijd, RTL Nieuws, Trouw, Hart van Nederland
Foto: Sofie Delauw