Loading

Italië actueel: de laatste reisinformatie rond covid-19

In dit artikel lees je de laatste berichten over de corona-situatie in Italië. Wat betekenen de kleurcodes in Italië, welke regio’s zijn ‘veilig’, wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid, heb je extra documenten nodig? We zetten het voor je op een rij.

Laatste update: 12 april 2021

Dit zijn de algemene corona-maatregelen in Italië

  • één meter afstand houden.
  • een mondkapje dragen, zowel in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer – als buiten. Kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met een dusdanige handicap waardoor zij geen mondkapje kunnen dragen, hoeven deze niet op.
  • Er geldt een avondklok die om 22.00 uur ingaat en tot 05.00 uur duurt.
  • Er is een reisverbod tussen regio’s.

Actuele kleurcode per Italiaanse regio

Er zijn 4 kleurcodes: wit, geel, oranje en rood. Op covidzone.info zie je de actuele informatie van welke Italiaanse regio welke kleurcode heeft. Hieronder zetten we het ook voor je op een rij.

Wat betekent code wit in Italië?

In een regio met kleurcode wit is er nauwelijks risico op het coronavirus. Bijna alle coronarestricties zijn vervallen.

12 april 2021 – op dit moment zijn er geen regio’s met code wit.

Wat betekent code geel in Italië?

In regio’s met code geel (laag risico) is bediening aan tafel toegestaan in bars, cafés en restaurants overdag. Na 18.00 uur mag je niet meer op straat eten of drinken, maar je kunt wel nog eten laten bezorgen. Daarnaast mogen musea van maandag tot en met vrijdag hun deuren weer openen voor bezoekers.

12 april 2021 – op dit moment zijn er geen regio’s met code geel.

Wat betekent code oranje in Italië?

Code oranje staat voor ‘gemiddeld risico’. Bars en restaurants zijn dicht (bezorgen is wel toegestaan), musea zijn gesloten en er mag niet tussen gemeentes worden gereisd zonder noodzakelijke reden. Ook een deel van de middelbare scholen sluit de deuren.

12 april 2021 – in de regio’s Trentino-Alto Adige, Lombardije, Piemonte, Ligurië, Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Le Marche, Lazio, Abruzzo, Molise, Basilicata, Sicilië, Emilia-Romagna, Toscane en Umbrië geldt code oranje.

Wat betekent code rood in Italië?

Code rood betekent ‘hoog risico’. In deze regio’s geldt een lockdown. Je mag alleen met een geldige reden op pad. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, net als restaurants en bars (bezorgen is wel toegestaan).

12 april 2021– in vier regio’s geldt op dit moment code rood: Valle d’Aosta, Campanië, Puglia en Sardinië.

Actuele reisinformatie van Buitenlandse Zaken

Als je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloadt en Italië favoriet maakt, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood.

Reisadvies van de overheid

12 april 2021 – De Nederlandse overheid raadt buitenlandse vakanties tot 15 mei af. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode voor Italië gewijzigd van geel naar oranje: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Het advies is om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt: ‘Door het hoge aantal besmettingen en de nieuwe strenge maatregelen van de overheid in Italië is het advies om alleen naar het land te reizen als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis’.

  • Document mee – In Italië moet iedere reiziger een ingevuld document kunnen laten zien bij aankomst met de reden van het bezoek. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden.
  • Negatieve test – Reizigers uit Nederland moeten bij binnenkomst in Italië een negatieve coronatest kunnen tonen. De test mag op het moment van aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Of je geeft aan dat je binnen 48 uur getest gaat worden of dat je 14 dagen in quarantaine gaat op een aangegeven adres.

BEKIJK OOK:

Ik wil elke week automatisch actuele informatie en inspiratie uit Italië en meld me aan: