Loading
Terug naar overzicht

Italië actueel: de laatste reisinformatie rond covid-19

In dit artikel lees je de laatste berichten over reizen naar Italië in coronatijd. Nederland kleurt rood en heeft dit gevolgen voor een vakantie naar Italië? We zetten het voor je op een rij.

Laatste update: 19 juli 2021

Op dit moment zijn er geen obstakels om naar Italië te reizen. Het land is namelijk groen en met een digitaal coronabewijs zijn Nederlanders welkom.

Italië zelf wil toeristen ook heel graag verwelkomen.

Toeristen uit rood gebied
Komen toeristen uit een ‘rood gebied’, dan mag Italië (net als andere Europese landen) zelf extra maatregelen instellen. Dat heeft de Italiaanse regering vooralsnog niet gedaan.

‘Als het zover komt, dan zal de Italiaanse minister van gezondheidszorg er waarschijnlijk voor kiezen om alleen Nederlandse toeristen die volledig gevaccineerd zijn binnen te laten’, aldus correspondent Pauline Valkenet in Trouw. Dit zijn namelijk de maatregelen die Italië vermoedelijk neemt voor toeristen uit Spanje en Portugal, die al langer op rood staan.

Nu volstaat voor niet-volledig gevaccineerde reizigers vanuit Nederland een negatieve uitslag van een PCR-test of antigeentest die niet ouder is dan 48 uur of een herstelbewijs, zoals we ook hieronder op een rij zetten.

Als je al in Italië bent

Wanneer je al op vakantie bent, maakt de kleur van Nederland in principe niet meer uit. Je bent tenslotte al in Italië. ‘In de meeste gevallen kun je dan gewoon je vakantie afmaken’, zegt een woordvoerder van reisorganisatie TUI aan Hart van Nederland. Houd tijdens je vakantie wel de actuele reisinformatie in de gaten voor mogelijke extra maatregelen bij terugkomst.

Actueel reisadvies vanuit Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft heel Italië code groen (‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’).

Reizen naar Italië met formulier en coronabewijs

Je kunt naar Italië reizen met een coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) als:
– Je bij aankomst een Digital Passenger Locator Form kunt laten zien. Het formulier (dPLF) heb je nodig als je naar Italië reist, ongeacht met welk vervoermiddel. Dus zowel met het vliegtuig als met de trein, auto of boot. Bekijk het digitale formulier. En
– je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of
– je negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder is dan 48 uur, of
– je herstelbewijs niet ouder is dan 6 maanden.

Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.

Dit kun je aantonen met de CoronaCheck-app. Met deze app bewijs je dat je gevaccineerd of negatief op corona getest bent. De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De internationale variant laat meer gegevens zien om tegemoet te komen aan de inreisregels die sommige Europese landen hanteren. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa.

Dit zijn de algemene corona-maatregelen in Italië

  • één meter afstand houden.
  • een mondkapje dragen in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer. Kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met een dusdanige handicap waardoor zij geen mondkapje kunnen dragen, hoeven deze niet op. Buiten op straat hoe je geen mondkapje meer te dragen, tenzij het ergens heel druk is.

Actuele kleurcode per Italiaanse regio

Er zijn 4 kleurcodes: wit, geel, oranje en rood. Op covidzone.info zie je de actuele informatie van welke Italiaanse regio welke kleurcode heeft.

Italië zelf geeft alle regio’s kleurcode wit. Dat betekent hetzelfde als code groen bij ons: ‘nauwelijks veiligheidsrisico’s’. Hier geldt geen avondklok meer en buiten hoef je geen mondkapje op (tenzij het ergens heel druk is).

Reisapp downloaden

Als je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloadt en Italië favoriet maakt, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies van Italië zelf verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand.

BEKIJK OOK:

Ik wil elke week automatisch actuele informatie en inspiratie uit Italië en meld me aan:

Bron: Nederland Wereldwijd, RTL Nieuws, Trouw, Hart van Nederland
Foto: Sofie Delauw