Italië wil dat espresso benoemd wordt tot werelderfgoed
Terug naar overzicht
espresso werelderfgoed

Italië wil dat espresso benoemd wordt tot werelderfgoed

Italië heeft een aanvraag ingediend bij Unesco om van espresso werelderfgoed te maken.
Niet alleen in Italië, maar ook daarbuiten wint espresso aan populariteit. Italiaanse koffiemakers willen dat het drankje als Italiaanse uitvinding erkend wordt. Daarom hebben ze een aanvraag ingediend bij de VN-organisatie Unesco om espresso te bestempelen als immaterieel werelderfgoed, meldt de NOS. Het gaat de Italianen met name om de erkenning dat de sterke koffie oorspronkelijk uit Italië komt.

Italiaanse traditie

Deze traditie maakt deel uit van de aanvraag bij de Unesco. Koffie is ‘een onmisbaar deel van onze nationaliteit’ en ‘de espresso staat ook voor de unieke sociale verbanden die Italië onderscheiden in de wereld’, aldus minister van Landbouw Gian Marco Centinaio toen hij de aanvraag toelichtte voor de Italiaanse pers.

Eigen espresso-traditie

Vorig jaar deden de Italianen al een poging. De aanvraag werd toen afgewezen, omdat bleek dat er uit Noord- én uit Zuid-Italië een verzoek was binnengekomen. Zowel Treviso als Napels had zijn eigen espressotraditie voorgedragen aan de erfgoedcommissie. Dit zorgde niet alleen voor onenigheid in de koffiewereld, maar ook voor een afwijzing vanuit Unesco.

Nu wordt de aanvraag eerst behandeld door een commissie in Italië en eind maart doorgestuurd naar de Unesco in Parijs. Als die van espresso erfgoed maakt, is dat uiteraard erfgoed van alle Italianen.
Bron: NOS.