Mausoleum van keizer Augustus in Rome weer open voor publiek
Terug naar overzicht
Rome

Mausoleum van keizer Augustus in Rome weer open voor publiek

Het mausoleum van de Romeinse keizer is na een grondige renovatie weer open voor publiek. Door de eeuwen heen had het gebouw geheel andere functies.

Het mausoleum – dat het grootste grafmonument in Rome was tot dan toe – was het eerste van een aantal bouwwerken die Augustus op het Marsveld liet oprichten ter ere van de door hem bewerkstelligde vrede na de burgeroorlogen.

Bedekt met marmer
Het moet een waanzinnig ding zijn geweest. Trouw schrijft hierover: ‘Het enorme, ronde mausoleum dat Augustus aan de oever van de Tiber voor zichzelf en zijn familie liet bouwen, was bedekt met marmer. Het had een doorsnede van bijna negentig meter en was tweeënveertig meter hoog. In een kring stonden er cipressen op, en op de top stond een verguld bronzen standbeeld van de keizer’.

Concertzaal
Later heeft het mausoleum onder meer gediend als concertzaal en als arena. Tot het het Italiaanse telecombedrijf TIM in 2017 een renovatie sponsorde. Nu is de opknapbeurt afgerond en kan iedereen weer een rondleiding van 50 minuten boeken. Er worden maximaal 10 bezoekers per tijdslot toegelaten.

Doordeweeks
Het mausoleum is iedere doordeweekse dag te bezoeken; zolang corona het toestaat uiteraard. Bekijk voor meer informatie mausoleodiaugusto.it

BEKIJK OOK:

Bron: Trouw