Terug naar overzicht

Het regeerakkoord Italië is rond op deze drie hoofdonderwerpen

Het regeerakkoord in Italië is rond. De populistische partners Lega en de Vijfsterrenbeweging hebben op drie hoofdthema’s een akkoord gesloten: economie, Europa en immigratie.

De Italiaanse partijleiders zijn er uit, het regeerakkoord is opgesteld en de kiezers zijn positief. Tenzij de Italiaanse president Sergio Mattarella anders besluit, wordt waarschijnlijk deze week nog de nieuwe Italiaanse ‘Regering van Verandering’ beëdigd, meldt de Volkskrant. De achtenvijftigste premier van Italië wordt de relatief onbekende en politiek onervaren Giuseppe Conte (54), een Romeinse advocaat en hoogleraar.

Op drie hoofdonderwerpen hebben de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega een akkoord gesloten.

1. Economie
De nieuwe regeringspartijen beloven veel economische beterschap in de vorm van belastinghervormingen en een verlaging van de pensioenleeftijd. Deze onderwerpen zijn met name populair bij de ondernemers en arbeiders in noord-Italië. In het zuiden vallen ze vooral voor de beloofde bestrijding van werkeloosheid.

LEES OOK: zakendoen in Italië, zo werkt dat

2. Europa
Deze regering wordt de meest eurosceptische ooit in een van de zes oprichtingslanden van de Europese Unie. Dat komt onder andere door de begroting, die geenszins in lijn is met welke Brusselse afspraak dan ook. Nu al heeft Italië, na Griekenland, de hoogste staatsschuld in de gehele eurozone.

3. Migratie
Volgens de Italiaanse kranten zou het onderwerp ‘migratie’ een van de redenen zijn geweest dat de beoogde deadline voor het vormen van deze regering een paar keer werd uitgesteld. Veel Vijfsterrenkiezers zijn van origine links en vinden dat Italië een humanitaire plicht heeft migranten op te vangen, terwijl de Lega uitgesproken xenofobisch is.

De nieuwe regering wil een half miljoen illegale migranten terugsturen naar hun land van herkomst, nieuwe, en bovendien verplichte Europese relocatieprogramma’s invoeren en het verdrag van Dublin heronderhandelen. Dat zou betekenen dat migranten niet langer een asielprocedure hoeven te doorlopen in het land waar ze zich het eerst registreren (vaak Italië of Griekenland), maar in ieder gewenst Europees land. Ook wil de nieuwe regering het recht krijgen migranten gedurende hun asielprocedure voor maximaal 18 maanden op te sluiten.

LEES OOK: wil je trouwen in Italië? Dit moet je weten

Bron: de Volkskrant