Terug naar overzicht

Op vakantie naar Italië? Dit zijn de regels vanaf 1 juli

Ga je deze zomer op vakantie naar Italië? Dan wil je goed voorbereid op pad gaan. Hier zetten we de laatste regels en benodigde documenten voor je op een rij.

Als je vanuit Nederland op vakantie gaat naar Italië gelden vanaf 1 juli de volgende regels.

Vanaf 1 juli heb je dit nodig voor een reis naar Italië

  • Formulier dPLF moet je invullen voor je Italië in reist – Het EU Digital Passenger Locator Formulier (dPLF) heb je nodig als je naar Italië reist, ongeacht met welk vervoermiddel. Dus zowel met het vliegtuig als met de trein, auto of boot. Bekijk het digitale formulier.

Plus een van deze opties:

  • Je moet minimaal 14 dagen van tevoren volledig zijn gevaccineerd, OF
  • Je hebt een negatieve testuitslag nodig (een moleculaire of antigeentest), die niet ouder mag zijn dan 48 uur. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 2 jaar;
  • Bewijs dat je hersteld bent van covid-19 (dit certificaat is geldig tot 180 dagen vanaf de eerste positieve test).

CoronaCheck-app

Een vaccinatie of negatieve testuitslag kun je aantonen met de CoronaCheck-app. Met deze app bewijs je dat je gevaccineerd of negatief op corona getest bent. De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De internationale variant laat meer gegevens zien om tegemoet te komen aan de inreisregels die sommige Europese landen hanteren. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa.

Als je het bewijs liever uitgeprint meeneemt, kan dat ook. Een bewijs op papier is handig als je geen smartphone hebt. Bekijk het print portaal van CoronaCheck.

Bekijk voor meer informatie ook Nederland Wereldwijd.

Geen mondkapje meer buiten vanaf 28 juni

In Italië hoef je vanaf 28 juni officieel buiten geen mondkapje meer te dragen, tenzij het ergens heel druk is. In het openbaar vervoer en in binnenruimtes is een mondkapje nog wel verplicht.

Neem dus nog zeker mondkapjes mee en gebruik je gezond verstand: loop je op een verlaten strand of op een overvolle markt, dan voel je zelf wel aan wanneer je een mondkapje wellicht toch nog even opzet.

BEKIJK OOK:

Foto: Sofie Delauw