Actuele reisinformatie Covid

In dit artikel lees je de laatste berichten over reizen naar Italië in coronatijd.

Laatste update: 31 augustus 2021

Op dit moment zijn er geen obstakels om naar Italië te reizen. Het land heeft namelijk kleurcode geel en met een digitaal coronabewijs zijn Nederlanders welkom.

Italië zelf wil toeristen ook heel graag verwelkomen.

Actueel reisadvies vanuit Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft heel Italië code geel (‘let op, veiligheidsrisico’s’).

Reizen naar Italië met formulier en coronabewijs

Je kunt naar Italië reizen met een coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) als:
– Je bij aankomst een Digital Passenger Locator Form kunt laten zien. Het formulier (dPLF) heb je nodig als je naar Italië reist, ongeacht met welk vervoermiddel. Dus zowel met het vliegtuig als met de trein, auto of boot. Bekijk het digitale formulier. En
– je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of
– je negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder is dan 48 uur, of
– je herstelbewijs niet ouder is dan 6 maanden.

Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.

Dit kun je aantonen met de CoronaCheck-app. Met deze app bewijs je dat je gevaccineerd of negatief op corona getest bent. De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De internationale variant laat meer gegevens zien om tegemoet te komen aan de inreisregels die sommige Europese landen hanteren. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa.

Dit zijn de algemene corona-maatregelen in Italië

  • één meter afstand houden.
  • een mondkapje dragen in afgesloten ruimtes – zoals een supermarkt, een restaurant (tot je aan tafel zit) en het openbaar vervoer. Kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met een dusdanige handicap waardoor zij geen mondkapje kunnen dragen, hoeven deze niet op. Buiten op straat hoe je geen mondkapje meer te dragen, tenzij het ergens heel druk is.
  • Vanaf 6 augustus hebben bezoekers een ‘Green Pass‘ nodig voor onder andere overdekte restaurants, musea en zwembaden. Hiervoor is een vaccinatiebewijs nodig, een negatieve coronatest of een bewijs van herstel. Vanuit Nederland werkt de Corona Check App als Green Pass. Hierin kun je een internationale code aanmaken.

Actuele kleurcode per Italiaanse regio

Er zijn 4 kleurcodes in Italië: wit, geel, oranje en rood. Op covidzone.info zie je de actuele informatie van welke Italiaanse regio welke kleurcode heeft. Op dit moment hebben alle regio’s kleurcode wit en Sicilië heeft code geel.

Overigens is tot 1 september op het eiland Sicilië een negatieve test verplicht voor reizigers uit Nederland, ook als je al gevaccineerd bent. Iedereen die op Sicilië aankomt, moet een gratis (snel-)test laten afnemen.

Reisapp downloaden

Als je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloadt en Italië favoriet maakt, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies van Italië zelf verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand.

Foto: Sofie Delauw

Nothing Found

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.