Brug uit de Romeinse tijd ontdekt bij Leidsche Rijn in Utrecht
Bij Leidsche Rijn in Utrecht is tijdens archeologische opgravingen een oude Romeinse brug gevonden. De brug is waarschijnlijk tussen het jaar 100 en 125 gebouwd en het gaat om een zogenaamde ‘paaljukbrug’.
Het huidige Utrecht lag destijds aan de noord grens van het Romeinse rijk. Alle zestien eikenhouten brugpijlers zijn bewaard gebleven.
Traiectum
De brug was onderdeel van een weg langs een rivier die destijds de noordgrens vormde van het Romeinse rijk. De Romeinen bewaakten hun rijk met forten die door de speciale grensweg waren verbonden. Een deel van deze weg is een maand geleden blootgelegd en wordt ook wel ‘de Romeinse A1’ genoemd. De brug lag in het oude Traiectum, wat nu Utrecht heet. Vergis je niet, niet alleen Utrecht, maar ook Maastricht werd in die tijd Traiectum genoemd.
Net als 20 jaar geleden
Niet alleen de zestien eikenhouten pijlers, maar ook de twee brughoofden zijn bewaard gebleven. Opvallend is dat deze brughoofden zijn beschermd tegen erosie met basaltblokken uit de omgeving van de Duitse stad Bonn. Het is niet voor het eerst dat er in de buurt van Utrecht Romeinse vondsten worden gedaan. Twintig jaar geleden is er in de buurt van Utrecht al een vergelijkbare brug gevonden.
LEES OOK:
- Het Italiaanse Dorp: Ollolai zoekt nieuwe deelnemers
- Gouden munten uit de vijfde eeuw gevonden in Como
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!
Bron: nu.nl
- Author: Redactie
- Posted: oktober 17, 2018