Ondertussen in Italië: Sabine is weer naar haar vakantiehuis in Toscane
Terug naar overzicht

Ondertussen in Italië: Sabine is weer naar haar vakantiehuis in Toscane

Italiëliefhebber en fotograaf Sabine Hetebrij kan weer naar haar vakantiehuis in Toscane. Ze vertelt over haar autorit naar Italië en hoe zij haar verblijf in de regio ervaart.

Na vier maanden lockdown zijn we eindelijk weer in Italië. De tripjes die we hadden gepland voor maart en mei moesten worden gecanceld, maar nu op 15 juni de grenzen opengingen werd het hoog tijd om er weer even heen te gaan. Toch maar met de auto, want vluchten kunnen wel worden geboekt, maar worden met hetzelfde gemak ook weer geannuleerd.

Aan de Italiaanse grens
Vooraf dachten we dat het misschien nog spannend zou worden of we overal zonder problemen de grens over konden komen, maar deze zorg bleek nergens voor nodig. Zowel aan de Zwitserse als aan de Italiaanse grens was niets te merken van de bijzondere periode die we de afgelopen maanden hebben doorgemaakt. Douaniers en carabinieri droegen niet eens mondkapjes en het verkeer kon gewoon doorrijden, geen files, geen vragen, geen controle, niets. Ook bij de bemenste tolpoortjes geen mondkapjes, alleen in winkels, bij pompstations, cafés en restaurants.

Het gewone leven
Eenmaal in ons dorp aangekomen blijkt dat er daar ook weinig is veranderd. De bar is open, de supermarkt heeft aangepaste openingstijden en Rosina, de kapster, staat alweer een sigaretje te roken voor haar zaak. De dorpsbewoners vertellen met enige trots dat het hele dorp virusvrij is gebleven. Dat is maar goed ook want een aanzienlijk deel van de dorpsbewoners zit qua leeftijd in de risicocategorie. Ze lijken blij ons weer te zien en zijn vooral ook blij dat het gewone leven weer een beetje op gang komt.

Boete voorkomen
Op straat heeft iedereen een mondkapje in de aanslag, maar dan hangt ie ook regelmatig onder de kin, als een nieuw soort accessoire. Navraag leert dat een mondkapje binnen in winkels verplicht is en ook op straat als het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden. Op plekken waar meer mensen zijn is het dus beter om een mondkapje te dragen. De mensen die we spreken dragen het kapje niet uit angst om besmet te worden met het virus, maar vooral om te voorkomen dat ze een boete van € 400 krijgen.

Aan de natuur lijkt het hele corona gebeuren onopgemerkt voorbij te zijn gegaan. De vogels zingen alsof er nooit iets gebeurd is, alle velden staan vol met wilde bloemen, aan de wijnstokken zitten kleine druiven en aan de olijfbomen veranderen de bloemen in kleine olijven.

Op het terras
De fiets en wandeltochten zijn nog exact hetzelfde als voor corona. In de allerlaagste versnelling puffen we de heuvels op om er vervolgens in volle vaart weer af te racen. We hadden er niet aan gedacht om voor de gebruikelijke koffie stop een mondkapje mee te nemen, maar dit was gelukkig geen probleem. Op het terras, in de zon konden we genieten van een lekkere espresso met een stukje taart. Tijdens de wandeling zien we eindeloos veel veldbloemen, eekhoorntjes en allerlei vlinders en vogels, ook de bijeneter is weer gespot. De natuur is echt in topvorm!

We eten huisgemaakt lauwwarme polpo con patate bij de buren. De verse inktvis ziet er prachtig uit en smaakt nog beter! Een lekker glaasje Toscaanse wijn erbij maakt het helemaal af. Gelukkig heeft de coronatijd daar niets aan veranderd!

Bekijk onze reisaanbieding

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de reismogelijkheden van en naar Italië? Volg ons op Facebook of schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Het vakantiehuis op de foto boven dit artikel is niet het huis van Sabine.