Terug naar overzicht

Toscane: paradijs op aarde

Veel in Italië is het ontdekken waard. Iedere regio heeft zo haar eigen parels en aantrekkingskracht. Toch zullen veel regio’s ietwat jaloers kijken naar Toscane, de bekendste van ze allemaal. Dus toen ik de vraag van vrienden kreeg wat ze er allemaal kunnen doen, vroeg ik maar een ding: hoeveel tijd ze hebben deze vakantie? Want Toscana heeft genoeg bezienswaardigheden om een volledige vakantie mee te vullen.

Toscana heeft voor ieder wat wils. Zoveel zelfs, dat je er haast keuzestress van zou krijgen. Voor de zeeliefhebbers heeft de regio een prima kustlijn met veel brede zandstranden. Lekker chillen op een strandbedje met een bar op loopafstand. Mijn persoonlijke favoriete plek is Marina di Bibbona. Ik weet daar een perfect plekje voor de auto (in de schaduw nota bene). Via een korte wandeling door het pijnbomenbos en een kleine klim door de duinen, loop je zo het strand op. Lekker ver weg van de drukke campings lig je dan tussen de locals. Helemaal rustig is het als je tussen één en drie uur in de middag komt, tijdens de siësta, zeg maar. Rij daarna even door naar Bolgheri om daar een ijsje te eten. Het gaat dan niet zozeer om dat ijsje, de weg van het strand naar Bolgheri is spectaculair. De Viale dei Cipressi is een glooiende weg met  zoals de naam al zegt – aan weerskanten prachtige cipressen, die je wuivend op het ritme van de wind vergezellen. De liefhebbers van vergezichten en vini hoeven slechts één bordje te volgen: SS 222. De kenners onder ons weten dan genoeg: de Chiantiroute staat op het programma. Ik reed die route al meerdere malen, soms in etappes, en iedere keer raakte ik in vervoering. Het lijkt wel of je zelf deel uitmaakt van een schilderij met een prachtige compositie van kleur en diepte.

Neem vooral de tijd als je deze route rijdt. Volg de bordjes met SS 222, maar belangrijker nog: volg vooral je hart. Ieder klein stadje heeft een overweldigende charme en er is genoeg te proeven. Zelf ga ik ieder jaar naar ‘mijn’ wijnboertje toe om weer eens wat heerlijke chianti’s te kopen. En als u dan toch wat tips wil, bezoek Castellina, Gaiole, Greve, Radda en Padova in Chianti. Die laatste is overigens mijn persoonlijke favoriet aangezien daar wijnhuis Fontodi ligt met haar super-tuscan Flacchianello.

En dan die steden in Toscane. Ik heb niet vaak last van keuzestress, maar om hier tussen die prachtige steden te kiezen, is bijna onmogelijk. Mijn favoriete steden zijn Lucca, Florence en met name Siena. Siena heeft voor mij een bijzondere betekenis gekregen toen ik er, een aantal jaar geleden, een taalvakantie heb gehad. Piazza del Campo is destijds zo ongeveer mijn pleintje geworden. Florence is natuurlijk de kunsthoofdstad van Toscana. Bezoek zeer zeker de Uffizi, het museum aan het Piazza della Signoria, om je te vergapen aan de vele kunstschatten. Maak wel een keuze trouwens, anders kun je er met gemak twee dagen rondbrengen. En natuurlijk zijn er nog veel meer mooie steden die het bezoeken waard zijn, maar mijn vrienden hebben maar één week. Oké dan, bezoek zeker ook Pisa. Beloof me dan ook dat je niet alleen voor het Piazza dei Miracoli met haar scheve toren gaat. Wandel gewoon Pisa in en ik weet zeker dat de stad je gaat verrassen.

Ook de muziekliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Toegegeven, het is veelal klassiek, maar beleef het gewoon eens een keer. Zo creëert het Puccini-festival in Lucca een haast magische sfeer. Mijn eigen kippenvel moment heb ik in Lajatico meegemaakt tijdens het concert van Andrea Bocelli in zijn Teatro del Silenzio. Meraviglioso! En nu ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik over een maand zelf weer een paar dagen in Toscana ben. Beetje keuzestress heb ik nu wel…

Ciao,
Mark