Onze wijnvrouwen tippen deze 3 versterkte wijnen voor de feestdagen
Onze ‘wijze wijnvrouwen’ Esmee Langereis en Gabrielle Salvatore zochten flessen wijn uit die perfect zijn voor de feestdagen. Kies bijvoorbeeld een van deze drie wijnen.
1. Marsala
Marsala is een versterkte wijn, net als port. Hij werd wereldberoemd als ingrediënt van desserts. Deze hier drink je licht gekoeld erbij. Hij smaakt erg goed bij chocola, maar ook bij gerijpte kazen. Hij wordt gemaakt van de inheemse duiven grillo, cataratto en inzolia en dat chique label ‘Superiore Riserva’ krijgt-ie na minimaal vijf jaar houtrijping. Hij is goudgeel van kleur en heeft aroma’s van honing, rijpe Doyenne du Comice-peren en wat zoete specerijen. We krijgen het er warm van. Pellegrino, Oro Marsala Superiore Riserva Dolce, DOP Marsala Superiore, € 18,50 bij perfectewijn.nl
2. Grappa
Grappa is een Italiaans distillaat van druivenresten en heb je een goeie te pakken, dan smaakt-ie smaakt rijk, zacht, complex. Zoals deze Morbida van Po di Poli, hier. Het is de pulp van de aromatische muskaatdruif die hier opnieuw het levenslicht ziet. Drink je grappa na de maaltijd als digestief. Licht gekoeld, uit zo’n klein tulpglaasje. Of ná de koffie als ammazzacaffè: koffiedoder. Dan slaap je beter. Zeggen ze. Po di Poli, Grappa Morbida, € 39,95 bij dedrankenmarkt.nl
3. Recioto della Valpolicella
Druifjes drogen vier maanden op een matje totdat er zoete siroop in zit. Ze eindigen als rode recioto della Valpolicella. Eerst sjouw je je suf in de wijngaard, want voor deze zoeterd heb je twee keer zoveel druiven nodig als voor gewone wijn, maar de smaak is er ook naar. Complex, met kersen, bramen én ingedroogd fruit, beetje tannines, koffie en zoete specerijen. Levendig met een lange afdronk. Lokaal serveren ze er een sbrisolona bij, een harde amandelkruimelkoek. De koek breek je door er hard met je vuist op te slaan. Minstens zo leuk om te proberen. Sant ’Alda, 2011, DOCG Recioto della Valpolicella, 0,5 liter € 46,50 bij anfors-imperial.com
Ken je onze wijnpakketten met aantrekkelijke korting al?
De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
- Author: Redactie
- Posted: december 6, 2018