Snijd de chocola op een schone, droge snijplank met een scherp koksmes in kleine stukjes. Hou het mes stevig vast en werk altijd vanaf een hoekje.
Draai de reep telkens een slag wanneer je een nieuw vlak hebt gecreëerd. Als je een bain-marie of dubbele pan hebt, kan je die gebruiken om de stukjes heel rustig te laten smelten, maar het kan ook in een pan met een passende, hittebestendige metalen of glazen kom die de bodem niet raakt.
Doe de stukjes chocola in de kom. Giet een laagje van 5 cm water in de pan en breng zachtjes aan de kook. Zet de hittebestendige kom op de pan, maar zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt, anders wordt de chocola te heet en verbrandt hij.
Roer de chocola wanneer hij begint te smelten heel rustig met een siliconen spatel, zodat er geen luchtbelletjes in komen en de chocola niet op de wand van de kom stolt.
Je kan de chocola na het hakken eventueel ook 30 seconden op 500 watt in de magnetron zetten. Haal de kom eruit, roer voorzichtig, zet hem terug en herhaal dit proces tot de chocola volledig is gesmolten.