Ga terug
+ servings

Gedroogde vis uit Venetië

Voorbereidingstijd: 1 dag 12 uur
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 dag 12 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 stokvis (meestal verpakt als hele vis) of een pakketje klipvis (ongeveer 350 gram)
  • scheut melk
  • 2 teentjes knoflook
  • halve ui
  • peper zwart
  • 300 ml olijfolie extra vergine
  • 1 tomaat groot of 2 kleinere
  • 1/2 aubergine (of meer)

Instructies

  • Zoals gezegd: leg de vis in ruim water – in de koelkast – en ververs het water met enige regelmaat. Dit minstens anderhalve dag lang.
  • Ontdoe de knoflook en de halve ui van hun velletje en snij ze grof.
  • Leg de vis in een pan met de ui en knoflook plus flink veel zwarte peper. Doe er melk bij, zo veel dat de vis kopje onder gaat.
  • Kook de melk op en laat het geheel op laag vuur een beetje pruttelen. Proef van de vis. Is die alsnog te zout, dan gieten we de melk af, waarbij we wel een beetje apart houden om straks door de vis te mengen.
  • In het geval van te veel zout koken we de vis nogmaals op, maar nu met water. Proef weer. Indien nog te zout, hetzelfde nogmaals. Bij ons was de vis in dit stadium prima.
  • Verdeel hem in stukjes zonder vel of graaten al het eventuele overige dat je niet wilt eten.
  • Vervolgens is het de bedoeling om flink met een deegroller op de vis te gaan beuken. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te verklappen dat het zo’n bende in de keuken werd dat we ervoor kozen om verder te gaan met eerst een vijzel en daarna de elektrische mixer.
  • Eerst mengen we de vis met het restje apart gehouden melk en vervolgens voegen we steeds een beetje olijfolie toe. Blijven mixen.
  • Het resultaat is wellicht iets minder fluwelig dan bij bewerking met de deegroller, maar mantecato (romig) zal het zeker zijn.
  • Snij de groente in plakken en bak die in een koekenpan met een beetje olie of in een grillpan.
  • Beleg elke plak groente met een bolletje baccalà-mengsel.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek: