Ga terug
+ servings

Feestelijke taart

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • boter om in te vetten

Voor het biscuitdeeg

  • 120 gr bloem
  • 30 gr maïzena of aardappelzetmeel
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 120 gr suiker

Voor de siroop

  • 80 ml water
  • 2 tl alchermes-likeur of rum
  • 30 gr suiker
  • 1 citroen schil, optioneel

Voor de banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 4 eierdooiers
  • 120 gr suiker
  • 30 gr maïzena
  • 1 vanillepeul in de lengte doormidden gesneden en zaadjes eruit gehaald, of de rasp van 1 citroen
  • 60 gr pure chocolade in stukken gehakt

Voor de versiering

  • 250 ml room
  • 1 tl maïzena
  • 3 tl poedersuiker
  • 100 gr geschaafde amandelen (optioneel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm van 22 cm in en bekleed ’m met bakpapier. Om het biscuitdeeg te maken, zeef je de bloem in een kom.
  • Klop in een aparte kom de eieren en de suiker ongeveer 10 minuten samen tot ze erg romig, bleek en dik zijn.
  • Spatel heel voorzichtig de bloem erdoor en giet het mengsel in de bakvorm.
  • Bak de biscuit 35 minuten, of tot die goudbruin en veerkrachtig is. Een satéprikker die je in het midden van de cake steekt, moet er schoon uitkomen.
  • Haal de biscuit uit de vorm en laat volledig afkoelen (nog beter als je dit de avond ervoor maakt en het een nacht in de koelkast zet) voordat je hem in drie gelijkmatige schijven van ongeveer 2 cm dik snijdt.
  • Om de siroop te maken, doe je alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Laat 5 minuten sudderen, haal dan van het vuur en zet opzij.
  • Om de banketbakkersroom te maken, verwarm je de melk in een pan tot het stoomt maar niet kookt. Klop de dooiers en suiker in een hittebestendige kom tot een gladde massa.
  • Voeg de maïzena, vanille of citroen toe en dan de melk, eerst een klein scheutje, en meng de rest.
  • Zet de kom au bain-marie op een pan en klop tot het geheel verdikt is, ongeveer 12-15 minuten (het wordt vrij plotseling dikker, dus let goed op wanneer je ziet dat het begint te veranderen).
  • Verdeel het mengsel over twee kommen en roer in één kom de donkere chocolade door tot die gesmolten is. Laat volledig afkoelen.
  • Bouw de cake op door de onderste taartschijf op een plat bord of taartplateau te leggen. Bestrijk die rijkelijk met de siroop. Smeer de chocolade-banketbakkersroom eroverheen.
  • Leg de middelste laag biscuit erbovenop. Bestrijk opnieuw met de siroop en strijk de banketbakkersroom glad. Plaats de laatste laag cake erop. Tip: Als je de cake de volgende dag serveert, wikkel die dan goed in plasticfolie totdat je hem nodig hebt.
  • Maak de slagroom op de dag dat je de taart gaat serveren: in een kom klop je de room, maïzena en suiker tot je pieken ziet.
  • Bedek de zijkanten en bovenkant van de cake met de room. Decoreer eventueel met wat geschaafde amandelen. Serveer de taart in dunne plakjes.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek: