Doe de krenten in een kommetje, voeg zo veel warm water toe dat ze onderstaan, en week ze 10 minuten. Laat ze uitlekken.
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de bloemkoolroosjes 5 -6 minuten. Doe ze met een schuimspaan in een vergiet om uit te lekken; gooi het kookwater niet weg.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op niet te hoog vuur. Fruit de ui in een paar minuten zacht.
Los de saffraan in een kleine soeplepel water in een kommetje op en giet het bij de ui.
Dek de pan af en laat de inhoud op laag vuur 10 minuten pruttelen.
Voeg de bloemkool, krenten en pijnboompitten toe en doe er zout naar smaak bij.
Breng de bloemkool weer in zijn kookwater aan de kook, voeg de maccheroni toe en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente gaar.
Laat de pasta uitlekken en doe ze in de koekenpan. Roer er de pecorino en basilicum door en dien het gerecht op.