Ga terug
+ servings
Romige-Polenta

Romige polenta

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gr paddenstoelen
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 3 el droge witte wijn (als je een fles open hebt staan)
  • 100 ml kippen- of groentebouillon
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • zout en zwarte peper

Voor de romige polenta

  • 1 l volle melk of water
  • ½ tl zout
  • 165 gr instant polenta
  • 20 gr boter
  • 50 gr Parmezaanse kaas of Grana Padano geraspt

Instructies

  • Verwijder eventueel vuil van de paddenstoelen en snijd zo nodig de onderkant van de steeltjes af. Laat ze verder heel of snijd ze één keer doormidden.
  • Verwarm de olie met de knoflook in een hapjespan. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze al roerend op hoog vuur 2 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • De paddenstoelen zullen de olie absorberen en hun vocht loslaten. Als dit verdampt is voeg dan de witte wijn (als je die gebruikt) en de bouillon toe. Laat circa 4 minuten doorkoken zodat het vocht een beetje inkookt.
  • Verwijder de knoflook uit de pan en roer de peterselie erdoorheen.
  • Giet voor de polenta de melk of het water in een grote pan, voeg het zout toe en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en giet voorzichtig al roerend de polenta erdoorheen. Roer stevig door, zet de pan terug op het vuur en laat onder voortdurend roeren (met een garde of een houten spatel) 2 minuten doorkoken. Voorkom dat er klontjes ontstaan.
  • Leg een deksel op de pan en laat op heel laag vuur nog 8 minuten zachtjes doorkoken. De polenta zal zachtjes borrelen en pruttelen.
  • Roer tot slot de boter en kaas erdoorheen. Serveer de polenta op een schaal met de paddenstoelen erbovenop.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek: