Loading
Terug naar overzicht

Zo maak je polenta met paddenstoelen van Claudia Roden

Heerlijke polenta met paddenstoelen van de grande dame Claudia Roden.

‘Op een magische avond op het terras aan de rand van het kanaal bij het Gritti-paleis in Venetië, zat ik aan een diner met chefs uit heel Italië. Het menu bestond uit traditionele gerechten uit alle regio’s. Het lokale gerecht was wilde paddenstoelen op romige polenta. De wilde paddenstoelen waren echt geweldig, ik had eerder die dag op de Rialtomarkt al manden vol zien liggen, de polenta was fluwelig licht en romig. Je kunt ook prima shiitakes en kastanjechampignons voor dit gerecht gebruiken.’

Meer lekkere recepten

In het magazine That’s Amore vind je 100 pagina’s over de liefde voor Italië inclusief meer lekkere recepten van Claudia Roden. Nu in de winkel! Bestel jouw exemplaar in onze webshop via de button hieronder en krijg ‘m makkelijk thuisbezorgd!

Bestel mijn exemplaar

Dit recept komt uit het kookboek Med, van Claudia Roden

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 750 g paddenstoelen
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 3 el droge witte wijn (als je een fles open hebt staan)
  • 100 ml kippen- of groentebouillon
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • zout en zwarte peper
  • voor de romige polenta: 1 liter volle melk of water
  • ½ tl zout
  • 165 g instant polenta 20 g boter
  • 50 g Parmezaanse kaas of Grana Padano, geraspt

Preparation

  • 1Verwijder eventueel vuil van de paddenstoelen en snijd zo nodig de onderkant van de steeltjes af. Laat ze verder heel of snijd ze één keer doormidden.
  • 2Verwarm de olie met de knoflook in een hapjespan. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze al roerend op hoog vuur 2 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • 3De paddenstoelen zullen de olie absorberen en hun vocht loslaten. Als dit verdampt is voeg dan de witte wijn (als je die gebruikt) en de bouillon toe. Laat circa 4 minuten doorkoken zodat het vocht een beetje inkookt.
  • 4Verwijder de knoflook uit de pan en roer de peterselie erdoorheen.
  • 5Giet voor de polenta de melk of het water in een grote pan, voeg het zout toe en breng aan de kook.
  • 6Haal de pan van het vuur en giet voorzichtig al roerend de polenta erdoorheen. Roer stevig door, zet de pan terug op het vuur en laat onder voortdurend roeren (met een garde of een houten spatel) 2 minuten doorkoken. Voorkom dat er klontjes ontstaan.
  • 7Leg een deksel op de pan en laat op heel laag vuur nog 8 minuten zachtjes doorkoken. De polenta zal zachtjes borrelen en pruttelen.
  • 8Roer tot slot de boter en kaas erdoorheen. Serveer de polenta op een schaal met de paddenstoelen erbovenop.