verse rode chilipeper of een snuf chilivlokken, naar smaak
6elolijfolieextra vergine
1handjewilde venkelvenkelgroen of dille
5ansjovis in olieuitgelekt
1elpijnboompitten
2elzachte, zoete rozijnen of krenten
1handjekerstomatengrof gehakt
zout en versgemalen peper
10verse sardines gefileerd of sardines uit blik
snufsaffraandraadjes
320grbusiate of spaghetti
handjegeroosterd amandelschaafselgrof gehakt
Instructies
Bak de ui, de knoflook en de chilipeper samen in de olie zacht. Kook de wilde venkel vijf minuten en bewaar het water om later de pasta in te koken.
Druk het overtollige vocht uit de venkel en hak fijn. Laat de ansjovis smelten in de olie met de ui en voeg de pijnboompitten, rozijnen, wilde venkel en kerstomaten toe. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de sardines en de saffraan gemengd met twee eetlepels heet water toe en laat vijf minuten met een deksel op de pan garen. Verdeel de sardines in stukjes en breng de saus indien nodig verder op smaak.
Breng het venkelkookvocht in een grote pan aan de kook, kook de spaghetti daarin gaar en giet af. Voeg de spaghetti toe aan de saus en meng door elkaar. Serveer in warme kommen en garneer met het amandelschaafsel.