Pasta met sardines en wilde venkel: een recept van Sicilië
Terug naar overzicht
Pasta met sardines

Pasta met saus van sardines & wilde venkel

De inwoners van Sicilië zijn een stelletje geluksvogels. Niet alleen pakken ze flink wat zonuren, ze komen ook nog eens om in de heerlijkste producten en ingrediënten die op het eiland groeien en geproduceerd worden. Genoeg om een heel kookboek mee te vullen, zo blijkt uit Sicilië, heerlijke gerechten van een Italiaans eiland. Vandaag delen we een recept uit het boek: pasta met sardines en wilde venkel.

Pasta met sardines

Pasta con le sarde is bijna een nationaal gerecht op Sicilië en komt in verschillende vormen op het eiland voor. Het is een recept met een rijke, fantastische geschiedenis, waarbij de Arabische en Italiaanse tradities op het bord worden weerspiegeld. De pasta die erbij hoort is busiate, een soort kurkentrekkerpasta, gemaakt van griesmeel. Dit recept is van de gepassioneerde foodie Caterina, eigenaar van hotel en restaurant Il Palladio in Giardini Naxos. Ze gebruikt handenvol wilde venkel en lokale sardines. Wilde venkel is bij ons lastig te vinden, maar je kunt ook gewoon venkelgroen of verse dille gebruiken. Ga ook op zoek naar de lange Italiaanse pijnboompitten, want deze voegen zowel smaak als een krokante structuur aan de pasta toe. Ze zijn hier duur, maar als je op Sicilië bent, vind je ze overal op de markt.

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 1 witte ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en grofgehakt
  • wat verse rode chilipeper of een snufje chilivlokken, naar smaak
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • een grote handvol wilde venkel, venkelgroen of dille
  • 5 ansjovis in olie, uitgelekt
  • 1 volle el pijnboompitten
  • 2 el zachte, zoete rozijnen of krenten
  • een handvol kerstomaten, grofgehakt
  • zout en versgemalen peper
  • 10 verse sardines, gefileerd of sardines uit blik
  • een snufje saffraandraadjes
  • 320 g busiate of spaghetti
  • een handvol geroosterd amandelschaafsel, grofgehakt

Preparation

  • 1Bak de ui, de knoflook en de chilipeper samen in de olie zacht. Kook de wilde venkel vijf minuten en bewaar het water om later de pasta in te koken.
  • 2Druk het overtollige vocht uit de venkel en hak fijn. Laat de ansjovis smelten in de olie met de ui en voeg de pijnboompitten, rozijnen, wilde venkel en kerstomaten toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • 3Voeg de sardines en de saffraan gemengd met twee eetlepels heet water toe en laat vijf minuten met een deksel op de pan garen. Verdeel de sardines in stukjes en breng de saus indien nodig verder op smaak.
  • 4Breng het venkelkookvocht in een grote pan aan de kook, kook de spaghetti daarin gaar en giet af. Voeg de spaghetti toe aan de saus en meng door elkaar. Serveer in warme kommen en garneer met het amandelschaafsel.