Ga terug
+ servings
Pasta met sardientjes

Pasta met sardientjes

Voorbereidingstijd: 3 uur 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 3 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 25 gr blonde rozijnen klein
  • 1 glas marsala klein
  • 150 gr wilde venkel bronzen venkel of dille
  • 300 gr sardines klein
  • 1 sjalot
  • olijfolie
  • 4/5 takjes bladpeterselie
  • 3 ingelegde ansjovisfilets
  • 1 rode chilipeper klein
  • enkele draadjes saffraan
  • 20 gr pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr paneermeel
  • 30 gr gezeefde tomaten (passata)
  • 350 gr kleine pasta bijvoorbeeld tubetti

Instructies

  • Laat de rozijnen 2 tot 3 uur wellen in de marsala. Gebruik je grotere rozijnen? Snijd ze dan eerst wat kleiner.
  • Breng 3 liter water aan de kook. Doe er de wilde venkel bij en laat 4-5 minuten koken. Houd een paar plukjes venkel apart voor de afwerking.
  • Haal de venkel uit het kookwater en leg meteen in ijswater. Laat afkoelen, haal de venkel uit het ijswater en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Maak de sardines schoon. Grijp de kop stevig vast, met je vingers onder de kieuwen. Trek de graat eruit en haal de kop eraf.
  • Snijd met een scherp mesje de vinnen links en rechts weg. Spoel goed in ijswater en dep ze schoon met keukenpapier zodat alle restjes en bloed verwijderd zijn.
  • Snij de sjalot fijn en stoof in een eetlepel olijfolie. Snipper de peterselie, de ansjovis en de chilipeper en stoof ze met de sjalot.
  • Giet er 200 ml water bij en voeg de saffraan eraan toe. Snipper de gekookte venkel fijn en doe bij de bouillon. Houd apart.
  • Rooster de pijnboompitten in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Haal de pijnboompitten uit de pan.
  • Snipper de knoflook. Doe een eetlepel olijfolie in dezelfde pan en bak de knoflook met het paneermeel goudbruin.
  • Voeg de passata en de geroosterde pijnboompitten eraan toe. Roer er ten slotte de gewelde rozijnen door. Houd deze ‘crunch’ apart.
  • Breng water met zout aan de kook. Reken op ongeveer 10 gram zout per liter water. Kook de tubetti beetgaar en giet af.
  • Verwarm de bouillon met venkel en doe er de tubetti bij. Voeg er een scheutje olijfolie aan toe en breng op smaak met peper.
  • Snijd de sardines in kleinere stukken en doe de vis bij de pasta. Laat 2 tot 3 minuten opwarmen. Doe de crunch bij de pasta. Werk af met saffraan en enkele plukjes wilde venkel.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken