Meng het meel met de 3 eetlepels olijfolie, de gist en het water tot een mooi deegje. Laat dat een halfuur rusten op een warme, tochtvrije plek, goed afgedekt.
Bestrijk een vorm of ovenplaat met olijfolie. Leg er het deeg op en druk dat in de vorm. Bedek het met folie en laat het afgedekt weer een halfuur staan.
Meng het zeezout en het sesamzaad door een eetlepel olie en een eetlepel water, bestrijk er het deeg mee en laat dat weer een halfuur staan.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand en bak het brood in ongeveer een kwartier gaar. Laat het een beetje afkoelen.
Snij de ui in flinterdunne ringen. Snij de kruiden in reepjes. Snij de tomaten in schijfjes of doormidden, afhankelijk van de grootte. Snij de ansjovisjes in de lengte doormidden. Snij de zongedroogde tomaten doormidden.
Beleg het brood met de sla, de tomaten, de kruiden, de ansjovis, de tomaten en verdeel de ui erover. Dan de robiola. Robiola is erg Italiaans, maar niet Siciliaans.
Wij hadden het toevallig in huis en dat leek ons lekker erop. Wat ook zo was. Officieel hoort er pecorino op. Maar kies vooral een kaas die jij lekker vindt.