Breng een grote pan met water aan de kook. Verhit intussen 50 ml olijfolie in een ruime sauteerpan op laag vuur en voeg de fijngehakte knoflook toe.
Roer regelmatig om te voorkomen dat de knoflook verbrandt en zodat hij gelijkmatig gaart. Zodra de knoflook goudbruin begint te kleuren, zet je het vuur uit en voeg je een half glas water toe om het kookproces te stoppen en verbranding te voorkomen.
Voeg de cherrytomaten toe aan de pan en laat ze ongeveer 8 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met fijn zout en peper.
Voeg zodra het water kookt het grove zout en de spaghetti toe. Kook de pasta ongeveer 7 minuten, tot hij al dente is.
Zet het vuur onder de sauspan hoog en schep de pasta met een tang of schuimspaan direct in de pan met de saus. Laat de pasta al roerend verder garen in de saus tot hij de saus mooi opneemt en de saus romig wordt.
Zet het vuur uit en voeg het gescheurde basilicum en de resterende 50 ml olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar. Schep de spaghetti met tomaat op borden en verdeel de saus erover.