1citroengehalveerd (de ene helft geperst, de andere in dunne plakjes)
4elextra vergine olijfolie
5muntblaadjesfijngehakt
6ansjovisfilets
150grTaggiasche olijvenontpit
½rode peperfijngehakt
zeezout
Instructies
Leg de gedroogde kikkererwten samen met de baking soda in een kom met koud water en laat een nacht weken. Door de baking soda worden de kikkererwten zachter en dat versnelt de kooktijd.
Bind de kruiden samen om een bouquet garni te maken. Giet de kikkererwten af en doe ze samen met de kruiden in een pan met voldoende koud water om onder te staan.
Breng aan de kook, zet het vuur lager en dek de pan af met een deksel. Laat een paar uur zachtjes sudderen of tot de kikkererwten gaar zijn. Giet de kikkererwten af en vang een deel van het kookvocht op. Laat ze even afkoelen.
Maak ondertussen de dressing. Meng hiervoor in een kleine kom het citroensap, de olijfolie, 4 eetlepels kookvocht en een beetje zout.
Doe de kikkererwten in een kom samen met de munt, ansjovisfilets, olijven, schijfjes citroen en rode peper. Giet de dressing erover en meng goed door elkaar.
Serveer direct of bewaar het tot een paar dagen in de koelkast. Laat wel eerst op kamertemperatuur komen voordat je de salade serveert.