Terug naar overzicht
INSALATA DI CECI - GENNARO'S LIMONI. IMAGE CREDIT DAVID LOFTUS

Kikkererwtensalade met ansjovis

Chef Gennaro Contaldo is geboren in Minori en opgegroeid met de smaakvolle en aromatische sfusato amalfitano: de knobbelige citroen uit de Amalfistreek. In onze zomereditie laat hij zien wat je allemaal kunt doen met zijn geliefde Amalfi-citroen. Hij deelt het recept voor deze heerlijke kikkererwtensalade en nog veel meer. Bestel hier de zomereditie.

De Kikkererwten hebben wat tijd nodig omdat ze lang moeten weken en koken. Mocht je deze salade – insalata di ceci – sneller willen maken kan je uiteraard gekookte kikkererwten nemen. Goed afspoelen en dan staat je salade in mum van tijd op tafel.
INSALATA DI CECI - GENNARO'S LIMONI. IMAGE CREDIT DAVID LOFTUS

Kikkererwtensalade met ansjovis

Voorbereidingstijd: 12 uur
Bereidingstijd: 4 uur 15 minuten
Totale tijd: 16 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gr gedroogde kikkererwten
  • ¼ tl baking soda
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 3 salieblaadjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 citroen gehalveerd (de ene helft geperst, de andere in dunne plakjes)
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 5 muntblaadjes fijngehakt
  • 6 ansjovisfilets
  • 150 gr Taggiasche olijven ontpit
  • ½ rode peper fijngehakt
  • zeezout

Instructies

  • Leg de gedroogde kikkererwten samen met de baking soda in een kom met koud water en laat een nacht weken. Door de baking soda worden de kikkererwten zachter en dat versnelt de kooktijd.
  • Bind de kruiden samen om een bouquet garni te maken. Giet de kikkererwten af en doe ze samen met de kruiden in een pan met voldoende koud water om onder te staan.
  • Breng aan de kook, zet het vuur lager en dek de pan af met een deksel. Laat een paar uur zachtjes sudderen of tot de kikkererwten gaar zijn. Giet de kikkererwten af en vang een deel van het kookvocht op. Laat ze even afkoelen.
  • Maak ondertussen de dressing. Meng hiervoor in een kleine kom het citroensap, de olijfolie, 4 eetlepels kookvocht en een beetje zout.
  • Doe de kikkererwten in een kom samen met de munt, ansjovisfilets, olijven, schijfjes citroen en rode peper. Giet de dressing erover en meng goed door elkaar.
  • Serveer direct of bewaar het tot een paar dagen in de koelkast. Laat wel eerst op kamertemperatuur komen voordat je de salade serveert.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Fotografie: David Loftus

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.