100grvarkensvlees(bijv. van de schouder), in blokjes van 3×3cm
80grprosciutto di Parmain kleine blokjes
80grmortadellain kleine blokjes
80grParmezaanse kaasgeraspt
1ei
snuf nootmuskaat
zout en zwarte peperversgemalen, naar smaak
Verder nodig
1litrunder- of kippenbouillon
50grParmezaanse kaasgeraspt
Instructies
Maak het pastadeeg
Meng de bloem en semolino op het werkblad en maak een kuil in het midden.
Breek er een voor een de eieren in en klop ze met een vork voorzichtig los.
Meng met behulp van de vork de losgeklopte eieren van binnenuit met de bloem.
Kneed, wanneer alles gemengd is, het deeg met de hand verder tot een elastisch, samenhangend deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg als het te droog is wat water en als het te nat is wat extra bloem toe.
Vorm het deeg tot een bal en pak het in plasticfolie in. Laat 30 minuten rusten bij kamertemperatuur.
Het deeg is nu klaar om te verwerken tot de gewenste pastasoort.
Maak de vulling
Smelt voor de vulling de boter in een sauteerpan. Bak de blokjes varkensvlees op middelhoog vuur in 5 à 7 minuten bruin en gaar. Laat iets afkoelen.
Doe het varkensvlees en de prosciutto, de mortadella en de Parmezaanse kaas samen met het ei in een keukenmachine en maal tot een homogene massa. Proef en breng op smaak met nootmuskaat en peper. Er hoeft waarschijnlijk geen zout bij.
Maak de tortellini
Rol het deeg met een deegroller of pastamachine uit tot langwerpige vellen van ongeveer 1 millimeter dik.
Snijd het deeg in vierkantjes van 4 x 4 centimeter.
Leg op het deeg een beetje vulling. Vouw het dicht zodat je een driehoekje krijgt. Druk de randen goed aan. Houd de punt omhoog. Leg je wijsvinger op de vulling en krul beide punten van het deeg om je vinger zodat het ene uiteinde over het andere valt. Druk goed aan.
Leg ze op een met bloem bestoven theedoek op een dienblad of groot bord en zet ze in de koelkast tot het moment van serveren (je kunt ze op dit punt ook invriezen).
Verwarm de bouillon
Breng de bouillon in een wijde pan aan de kook. Doe de tortellini erin (reken circa 120 gram tortellini per persoon) en roer door met een houten lepel. Kook de pasta als deze boven komt drijven nog 1 minuut.
Schep de bouillon en de tortellini in warme borden. Geef de Parmezaanse kaas erbij.