
Zomerlasagne met geroosterde groente
Dit is geen klassieke lasagne. Het is wél een lekkere zomer lasagne, een variant met veel geroosterde mediterrane groenten.
‘Dit is geen lasagne voor puristen, ben ik bang, er zit om te beginnen geen saus in, maar deze zomerse versie zit boordevol karakter dankzij de geroosterde mediterrane groenten met een kruidig laagje van dukkah, paprikapoeder en korianderzaad,’ aldus Alice Hart. Deze Britse culinair journalist heeft diverse kookboeken geschreven en publiceert in onder meer The New York Times en The Guardian.
Zomer lasagne met pesto
In de zomer lasagne gaat verse pesto als ingrediënt. Dit kan uiteraard de klassieke pesto zijn, gemaakt van onder meer verse basilicum en pijnboompitten. Het kan ook, naar de voorkeur van Alice Hart, palmkoolpesto zijn.
Meer inspiratie? Bekijk en koop haar boek in onze shop.

Zomer lasagne
Ingrediënten
- 4 courgettes groot, in plakjes
- 6 paprika’s groot, zaadlijsten en zaadjes verwijderd, in grote stukken
- 2 aubergines overlangs gehalveerd, in halvemaantjes van 1 cm dik
- 4 el olijfolie extra vergine, plus extra voor het invetten
- 4 tl dukkah
- 1 tl paprikapoeder scherp
- 2 tl korianderzaad grofgemalen
- 150 gr pesto vers
- 500 gr ricotta uitgelekt
- 375 gr lasagnevellen vers
- 1 bosje basilicum blaadjes gescheurd
- 2 bollen buffelmozzarella elk 125 gr, uitgelekt, grof gescheurd
- 90 gr vegetarische pecorino of harde kaas, fijngeraspt
- zout en zwarte peper versgemalen
Erbij
- peperige groene salade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Doe de groenten in een grote kom, meng de olie, dukkah, het paprikapoeder en korianderzaad erdoor en voeg flink wat zout en peper toe.
- Verdeel de groenten over twee of drie grote braadsleden; spreid de groenten goed uit en zorg dat ze niet boven op elkaar liggen. Rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven, tot ze zacht zijn en beginnen te verkleuren. Zet ze apart. Je kunt deze stap maximaal 48 uur van tevoren doen; bewaar de groenten afgedekt in de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je de lasagne samenstelt.
- Om de lasagne samen te stellen vet je een ovenschaal van 20 x 30 cm lichtjes in met olie. Spreid een lepel pesto uit over de bodem, verdeel er volle theelepels ricotta over en voeg zout en peper toe. Leg er een laag lasagnevellen op. Leg daar een laag geroosterde groenten en gescheurde blaadjes basilicum op en bedek ze met een laag lasagnevellen.
- Ga in deze volgorde door tot je alle ingrediënten hebt gebruikt en eindig met een laag lasagnevellen, bedekt met gescheurde mozzarella en geraspte pecorino. Bak de zomer lasagne 40-45 minuten in de oven, tot deze goudgeel is en borrelt. Serveer met een peperige groene salade.
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: oktober 14, 2025

