Cinque Terre

De Cinque Terre zijn de vijf mooiste en kleurrijkste dorpjes van Italië. De dorpjes liggen in de regio Ligurië en zijn samen een van de bekendste bezienswaardigheden in Italië.

Cinque Terre

Cinque Terre, de mooie vijf dorpjes aan de kust in Ligurië

De Cinque Terre bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit vijf dorpjes: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze vissersdorpjes bevinden zich in het gelijknamige nationaal park Cinque Terre in de regio Ligurië, tussen La Spezia en Genua. Ze zijn wereldberoemd, geliefd bij toeristen en in 1997 benoemd tot Unesco Werelderfgoed.

Monterosso al mare Cinque Terre-unsplash
De vijf dorpen van de Cinque Terre zijn zeer fotogeniek: de huisjes in allerlei vrolijke kleuren lijken geplakt tegen een bergwand. Vaak hebben ze mooie baaitjes, want ze liggen aan zee. Niet voor niets dat menig toerist ze graag eens wil bezoeken. Hieronder geven we je wat meer informatie per dorp. Als je de mogelijkheid hebt, bezoek je de dorpjes buiten de drukke maanden juli en augustus. April en oktober zijn relatief rustige maanden voor een bezoek. De dorpen zijn goed bereikbaar per boot of per trein.

Cinque Terre per trein

Als je meerdere dorpen wilt bezoeken op één dag, dan raden we je aan om een Cinque Terre Card aan te schaffen. Met dit ticket mag je de hele dag gebruik maken van de trein. Bovendien geeft de card toegang tot de officiële wandelroute (daarover vertellen we verderop meer). Je koopt het ticket op een treinstation of vooraf op card.parconazionale5terre.it. Volwassenen betalen € 16 per dag. Wil je maar een of twee dorpjes bezoeken, koop dan een enkeltje voor € 4 per treinrit. Reis je met een (huur)auto? Dan kun je het beste in de nabijgelegen dorpjes Levanto of La Spezia parkeren en vanuit daar de trein te pakken. De Cinque Terre zijn namelijk slecht bereikbaar met de auto en er zijn vrijwel geen parkeerplaatsen.

Vijf dorpen

Van noord naar zuid zijn dit de vijf dorpjes van de Cinque Terre.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste dorp van de Cinque Terre. Hier vind je een pittoresk vissershaventje en een brede baai met een zandstrand.

Vernazza

Vernazza is het enige dorp van de vijf dat de lijst van I borghi più belli d’Italia heeft gehaald. Met recht, want dit is het mooiste dorpje. De gekleurde huizen, het kasteel en de ligging in een kleine baai maken het tot een fotogenieke plaats.

Corniglia

Corniglia is met slechts 200 inwoners het kleinste dorpje van de vijf. Dit plaatsje is het moeilijkst bereikbaar en trekt om die reden het minste aantal toeristen. Corniglia ligt namelijk hoog op een klif en heeft als enige geen haven. Ook het treinstation ligt een eindje van het dorp vandaan. Met een behoorlijke klim op de lange stenen trap (Scalinata Lardarina) bereik je het oude centrum. Daar word je dan wél getrakteerd op een mooi uitzicht.

Manarola

Manarola is het oudste dorp uit het rijtje. Hier vind je geen strand, maar wel trappetjes naar het water zodat je er kunt zwemmen.

Riomaggiore

Riomaggiore, dat dateert uit de twaalfde eeuw, is het meest zuidelijke dorp. Het plaatsje bestaat uit twee delen: een gedeelte waar je historische bezienswaardigheden vindt en een deel waar je langs tal van winkeltjes en terrasjes struint.

Wandelroute

De dorpjes van Cinque Terre zijn met elkaar verbonden door wandelpaden. De belangrijkste wandelpaden zijn het blauwe pad en het rode pad. Veel mensen vinden een combinatie van wandelen en treinreizen ideaal, zeker omdat er regelmatig (delen van) wandelpaden zijn afgesloten.

Het blauwe pad van de Cinque Terre

Het blauwe pad (nummer 2), Il Sentiero Azzuro, loopt helemaal van Monterosso al Mare naar Riomaggiore. Dit is het meest bezochte pad door 95% van de toeristen in de regio. Gedurende het grootste deel van deze route loop je langs de schitterende kustlijn. In totaal neemt het lopen van deze blauwe route met 12 km lengte gemiddeld zo’n negen uur in beslag.
cinque terre vernazza
Soms is een deel van de route tijdelijk gesloten. Op dit moment geldt de sluiting voor de volgende paden:
  • 2a. Riomaggiore – Manarola: het grootste deel van het pad is afgesloten tot medio mei
  • 2b. Manarola – Corniglia: het pad is voor langere tijd gesloten tot medio 2023).
Bekijk deze website voor de meest actuele informatie over de wandelpaden.
cinque terre

Het rode pad van de Cinque Terre

Il Sentiero Rosso, het rode pad, ligt een stuk hoger en daarmee verder van de kustlijn. Omdat je veel hoogtemeters maakt, is het rode pad een stuk pittiger om te doen. Je loopt dan wel tussen terrassen vol wijngaarden en olijfbomen.

Voor de twee beroemdste routes (van Monterosso naar Vernazza en van Vernazza naar Corniglia) heb je een Cinque Terre Card nodig. Alle andere routes zijn gratis. Van november tot Pasen zijn alle wandelroutes gratis.
Houd er rekening mee dat er sinds 2019 een officieel verbod is op het dragen slippers op de wandelpaden van Cinque Terre. Dit is puur uit veiligheidsoverwegingen, want het kwam regelmatig voor dat bezoekers gewond per helikopter uit het park gehaald moesten worden. Iedereen die geen goed schoeisel draagt, kan een boete verwachten die varieert van 50 tot 2.500 euro.

Zien & doen in de Cinque Terre

Bekijk meer

Van indrukwekkende bezienswaardigheden tot speciale winkels en culinaire hotspots; dit zijn de leukste tips voor Cinque Terre

Tijdens deze 8-daagse autorondreis ontdek je de schilderachtige plaatsjes aan de Riviera del Levante, zoals Portovenere, Sestri Levante en het chique Portofino. …

In de zomer dragen de meesten van ons graag teenslippers of sandalen. Zeker als we op vakantie zijn. In Cinque Terre maken …

Overnachten in Ligurië

Bekijk meer

Ten noorden van Sestri Levante ligt het vissersstadje Camogli. Het is een prachtig stadje met allerlei verschillende kleuren huizen. Wij zochten uit …

Badplaats Sestri Levante is dé plek voor een klassieke Italiaanse vakantiesfeer. Wij weten leuke adressen om lekker te eten en te overnachten.  Het uitzicht …