Florence

Florence, in het Italiaans Firenze, is de hoofdstad van de regio Toscane. Deze prachtige stad is gelegen aan de rivier de Arno en telt een kleine 400.000 inwoners.

Florence

Florence, stad in Italië

Florence, in het Italiaans Firenze, is de hoofdstad van de populaire vakantieregio Toscane. Deze prachtige stad is gelegen aan de rivier de Arno en telt een kleine 400.000 inwoners. De stad is wereldberoemd door de vele bezienswaardigheden zoals kerken en musea.

Florence
Julius Caesar is de stichter van Florence. In 59 v.Chr. stichtte hij Florentia als een Romeins legerkamp. Deze oorsprong is nog altijd zichtbaar in het rechthoekige stratenplan van de stad. Gelegen aan de Via Cassia, de hoofdroute tussen Rome en het noorden, en de vruchtbare vallei van de Arno groeide de nederzetting uit tot een belangrijk commercieel centrum.

Stad van de renaissance

Vele bekende schilders en kunstenaars, waaronder Michelangelo en Leonardo da Vinci, hebben in Florence gewoond. Florence wordt ook wel de stad van de renaissance genoemd en dit is grotendeels te danken aan de rijke bankiersfamilie De’ Medici. De familie heeft er namelijk persoonlijk voor gezorgd dat Florence één van de belangrijkste steden is op gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst (denk aan de David van Michelangelo), literatuur en architectuur. Uit de renaissance dateren diverse karakteristieke gebouwen, zoals de Duomo Santa Maria del Fiore met de koepel van Brunelleschi, het Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti. Als je naar Florence gaat, dan wil je de volgende bezienswaardigheden zeker zien. De Duomo is de blikvanger van de stad. Het indrukwekkendste onderdeel van de kathedraal is de koepel van Brunelleschi. De top hiervan kun je via 463 smalle traptreden bereiken. Dat is een hele klim, maar dan word je wel beloond met een geweldig uitzicht. Op de binnenzijde van de koepel is een fresco te zien van het Laatste Avondmaal, deze fresco is voor een groot deel gemaakt door Giorgio Vasari. Boek vóór je bezoek kaartjes online. duomo.firenze.it

Ponte Vecchio

Een niet te missen bezienswaardigheid in Florence is de Ponte Vecchio. Deze brug is de oudste van de stad en de naam betekent dan ook letterlijk ‘oude brug’. De brug bestond al in de Romeinse tijd en was toen helemaal van hout gemaakt. Door een overstroming werd hij verwoest en in het jaar 1345 herbouwd, dit keer van steen. De brug is een ware toeristische trekpleister en hierop vind je allerlei winkeltjes, met name van edelsmeden.

Galleria degli Uffizi

De Galleria degli Uffizi herbergt een aantal van de belangrijkste renaissancekunstwerken. Hier vind je werken van Italiaanse meesters, zoals Caravaggio, Michalangelo en Leonardo da Vinci. Ook de werken van Hollandse, Spaanse en Duitse kunstenaars hangen hier.

De Florentijnse keuken

De Toscaanse keuken is van oorsprong sober. De arbeiders in Toscane waren arm. Hun maaltijden moesten dus goedkoop, maar wel voedzaam zijn. Inwoners van Toscane worden ook wel boneneters (mangiafagioli) genoemd. Veel gerechten bevatten dan ook bonen of brood, zoals ribollita, een soep die bereid wordt met brood, groenten en bonen, pappa al pomodoro, een soep met tomaten en brood en panzanella, een frisse broodsalade.

Naast de cucina povera (armeluiskeuken) bevat de Toscaanse keuken ook verfijnde klassiekers, zoals Bistecca alla Fiorentina – een gegrilde T-bone steak.

In de Florentijnse restaurants vind je zeker klassieke gerechten op de menukaart. Onder ‘Eten & Drinken’ vind je genoeg leuke hotspots voor een aperitivo en lekkere Toscaanse maaltijd.

Ponte Vecchio Florence
Florence

De beste periode

Voor een bezoek aan Florence heeft de lente of de herfst de voorkeur. In de zomer kan het er namelijk zeer warm en door de vele toeristen ook heel druk zijn. In de herfst en de lente daarentegen is het aangenaam warm en niet al te druk. Mocht je toch in de zomer Florence bezoeken en willen ontsnappen aan de drukte of wat verkoeling zoeken dan delen we graag onze 8 ‘geheime’ oases in de hoofdstad.

Florence met kinderen

Ook voor kinderen is er in de Toscaanse hoofdstad genoeg te beleven. Bekijk onze tips.

Zien & doen in Florence

Bekijk meer

Elk jaar stelt reisplatform Lonely Planet de Best in Travel-lijst samen. Voor het komende jaar maakt de redactie een top 10 met …

Hippe hotspots Florence Romantisch, charmant en kunstzinnig. Dat Florence kennen we allemaal wel. Dit keer kiezen we voor een modern, hip en …

Deze 9 dingen wil je zeker doen als je in de hoofdstad van Toscane bent. Over Florence 1. Bargello museum Ben jij …

Heb je maar een dag om Florence, de stad van de Italiaanse renaissance, te bekijken? Wij geven je tips.

Eten & drinken in Florence

Bekijk meer

Van aperitivo’s op straat tot goedgevulde borden pasta: in de historische straten van Florence houd je het met gemak een dag uit.

Als je in Italië bent, wil je natuurlijk een echt goede pizza eten. Volgens de restaurantgids Gambero Rosso ben je daarvoor bij …

In Florence zitten ontelbaar veel restaurantjes, maar waar kun je écht lekker eten? Onze collega Sofie tipt 10 leuke restaurants in de …

Overnachten in Florence

Bekijk meer

Een bekende frustratie, het verkennen van een stad met een koffer in je hand of een zware tas over je schouder. Het …

Een vakantiehuis of villa huren? Hier vind je informatie over mooie huisjes, hotels en B&B’s.

Je kunt natuurlijk een luxe hotel of een charmant bed & breakfast boeken voor een vakantie in Italië, maar wil je het …

Florence
9 dagen vanaf € 1.235 p.p.

Lezersreis

9-daagse Train & Drive Florence en Toscaanse heuvels

Een duurzame reis naar en door Florence en Toscane. Wij hebben een mooie reisaanbieding voor een Train & Drive – met elektrische auto – naar deze bestemming.  Deze duurzame en onvergetelijke reis brengt je per Internationale nachttrein naar Florence.

Meer over Florence

Bekijk meer

In Florence deze zomer? Wij delen negen ‘geheime’ oases in de Toscaanse hoofdstad om te ontsnappen aan drukte of juist voor verkoeling.

Dat treinreizen in de lift zit, hebben we al een tijdje in de gaten. Reisorganisatie TUI springt met nieuwe nachttreinreizen in op …

De half Japanse, half Australische Emiko Davies woont sinds acht jaar in Florence. Daar dook ze in de gebruiken van de lokale …

De wijk Santa Croce dankt zijn naam aan deze enorme basiliek, die met zijn prachtige marmeren gevel de oostzijde van het Piazza …