Rome

Rome, ook wel de eeuwige stad genoemd, is de hoofdstad van Italië. Bekijk alle prachtige historische gebouwen of bezoek Vaticaanstad.

Rome, wat te doen in de hoofdstad van Italië?

Rome is de hoofdstad van Italië en de grootste stad van het land. Rome was eveneens de hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk. Het historische stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de Eeuwige Stad één groot openluchtmuseum is. Hier vind je alle informatie over Rome, van de leukste hotels om te overnachten, de restaurantjes waar je zeker pasta carbonara moet proeven tot de beste musea.

voor Colosseum in Rome Italie
Als je van Italië houdt, is een bezoek aan Rome een must. Deze bijzondere stad barst van de historische bezienswaardigheden, musea, uitstekende restaurants, mooie kledingwinkels en nog veel meer.

Must-sees in Rome

Als je voor het eerst naar Rome gaat, dan wil je de volgende hoogtepunten zeker zien.

Colosseum

Het Colosseum was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. De bouw startte op initiatief van keizer Vespasianus in 72 en werd in 80 werd ingewijd door zijn oudste zoon, keizer Titus. Bij de opening organiseerde hij spelen die 100 dagen duurden. Naast veel gladiatorengevechten waren er volgens de overlevering veel exotische schouwspelen, waaronder een gevecht tussen olifanten.

In 2007 werd het Colosseum benoemd tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen, samen met onder meer Machi Picchu in Peru en Petra in Jordanië. Een bezoek aan het Colosseum is populair. Daarom is het aan te raden om je kaartje vooraf online te kopen.

Het Forum Romanum

In de gloriedagen van het Romeinse Rijk was het Forum het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Letterlijk betekent Forum Romanum ‘Romeins marktplein’. Dit plein is dan ook omgeven door overblijfselen van belangrijke tempels en openbare gebouwen. Zo vind je hier de Curia (senaatsgebouw), het Comitium (plein voor de volksvergadering) en de tempels van Saturnus en Caesar. Wil je het Forum Romanum bezoeken? Er bestaat geen toegangsticket om enkel het Forum te bezoeken. Je kunt alleen een combiticket kopen voor het Forum Romanum en het Colosseum.

Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. De dwergstaat wordt omsloten door Rome. Je kunt Rome niet verlaten zonder een bezoekje aan Vaticaanstad, de Sint-Pieter en eventueel ook het Vaticaanse musea met de beroemde Sixtijnse Kapel als hoogtepunt. Bij de Sint-Pietersbasiliek is het vaak druk. De kerk opent om 7.00 uur open, zorg dat je er vroeg bent.

Oorsprong van Rome

Volgens de legende zou Rome gesticht zijn door de tweeling Romulus en Remus. Hun moeder was de Vestaalse maagd Rhea Silvia en hun vader de oorlogsgod Mars. Rhea Silvia werd opgesloten en de tweeling werd te vondeling gelegd. Ze werden gevonden en gezoogd door een wolvin. Later voedde de schaapherder Faustulus, die op de Palatijnse heuvel woonde, hen op. Toen ze wat ouder waren, besloten de jongemannen een stad te stichten op de plaats waar ze waren gevonden. Ze kregen echter een dodelijke ruzie over wie van beiden over de stad zou gaan heersen. Hierbij doodde Romulus zijn tweelingbroer. Daarmee werd Romulus de eerste koning van Rome en tevens de naamgever van de stad. In werkelijkheid kent Rome een ontstaansgeschiedenis die vergelijkbaar is met veel andere steden. Rond 1.000 v.Chr. zouden de eerste Latijnen nederzettingen hebben geplaatst op de heuvels Palatijn en Esquilijn. In de eeuwen die daarop volgden, raakten ook de andere heuvels bewoond. In de vierde eeuw v.Chr. bestond de stad uit zeven heuvels en werd toen ommuurd.

Romeinse Keizerrijk

De grootste bloeiperiode kende Rome tijdens het ontstaan van het Romeinse Rijk, dat van 753 voor Christus tot 476 na Christus bestond. De keizers van Rome wilden dit Rijk zo groot mogelijk maken. Daarom begonnen ze onder keizer Octavianus, die later de titel Augustus kreeg, omliggende gebieden te veroveren. Op het hoogtepunt besloeg het Romeinse Rijk een gebied dat van Schotland tot Iran liep en van Midden-Duitsland tot Zuid-Egypte. Ook een deel van Nederland werd veroverd. De rivier de Rijn was de grens van het Nederlandse deel van het Romeinse Rijk. In alle gebieden waar ze heersten, was het Romeinse recht van toepassing en bouwden de Romeinen wegen, bruggen, forten en aquaducten volgens het Romeinse ontwerp. Ook in de stad Rome kun je vandaag de dag nog veel bezienswaardigheden bezoeken die uit die periode dateren.
Het Forum Romanum
De Dag van Rome

Meer zien & doen in Rome

Buiten de populairste high lights hebben we 10 verrassende must sees en do’s voor je eerste bezoek verzameld. Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in de Eeuwige Stad. Bekijk onze tips bij zien & doen.

Lekker eten in Rome

Wat zijn de specialiteiten van de Romeinse keuken? Proef zeker een pasta carbonara, pasta cacio e pepe (met pecorinokaas en zwarte peper) of pasta amatriciana. Daarnaast moet je vooraf ook suppli (risottoballetje met mozzarella en tomatensaus, soms ook gehakt) en de fiori di zucca proberen (gefrituurde courgettebloemen met buffelmozzarella en ansjovis).

De restaurants waar je het beste eet of juist de leukste pretentieloze restaurants vind je bij eten & drinken.

Overnachten in Rome

Bekijk meer

Deze 8 schitterende hotels zijn net (of nou ja, nog niet zo lang) open en liggen op een ideale plek voor een …

Slapen met smaak in Rome Een tripje naar Rome is altijd een goed idee. Maar waar ga je slapen? Wij hebben 15 …

In je leven bezoek je waarschijnlijk een paar hotels die je nooit meer vergeet. Vanwege het spectaculaire uitzicht bijvoorbeeld, of het oogstrelende …

Zien & doen in Rome

Bekijk meer

In het MAXXI museum in Rome schitteren hedendaagse kunst en architectuur te midden van het eeuwenoude Romeinse erfgoed.

In hartje Rome is het hele jaar een bijzondere expositie te zien, Crazy. Curator Danilo Eccher liet zich inspireren door een van …

Wonen in Italië, daar dromen vele Nederlanders van. Als je nog niet met pensioen bent, moet je er natuurlijk wel kunnen werken. …

Jarl over de relatie van Italianen met hun scooter en een magische herinnering die hij nooit wil vergeten. We reden samen op …

Eten & drinken in Rome

Bekijk meer

Collega Liselotte heeft de populairste pretentieloze restaurants ontdekt in Rome. En daar eet je dus de allerbeste Romeinse gerechten.

Wat is er leuker dan in alle vroegte over een markt struinen en de mooiste Italiaanse producten kopen? Wij tippen 5x een leuke markt.

Een broodje voor de lunch, koud of warm, is voor ons Nederlanders bekend terrein. De pizza is dat ook. Maar ken je …

Als er één straat is in Rome die de stad goed samenvat, dan is het Via Urbana. Hier in de wijk Monti vind de lokale keuken.

Meer over Rome

Bekijk meer

In hartje Rome vind je veel historische bezienswaardigheden. We nemen je mee naar twee van deze locaties.

Hoewel niemand ze onder hun officiële naam Scalinata della Trinità dei Monti kent, zijn de Spaanse Trappen in Rome wereldberoemd. Over de …

Over Trastevere Trastevere is een levendige en schilderachtige middeleeuwse volkswijk, waar je tijdens een bezoek aan Rome zeker even doorheen gewandeld moet …

Deze duurzame reis brengt je per nachttrein naar de Eeuwige Stad voor een onvergetelijk verblijf.

In hartje Rome is het hele jaar een bijzondere expositie te zien, Crazy. Curator Danilo Eccher liet zich inspireren door een van …

Valentijnsdag staat voor de deur. Geen beter weekend om met je geliefde op een romantische citytrip te gaan of om een weekendje …