Gardameer

Garda is een van de mooiste dorpjes rondom het Gardameer. Het Gardameer is het grootste meer van Italië.

Gardameer

Alles over het Gardameer en haar omliggende dorpjes

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. De gehele oppervlakte is bijna 370 vierkante kilometer en op sommige plekken is het zelfs dieper dan 300 meter. Het azuurblauwe water en de mooie steden eromheen maken het een heerlijke vakantiebestemming.

Gardameer DSV
Het meer ligt in de drie regio’s Lombardije, Veneto en Trentino, waardoor de oevers nogal van elkaar kunnen verschillen. Hierdoor is het een vakantie die geschikt is voor het hele gezin. De groene, bergachtige noordkant van het meer is namelijk een walhalla voor zowel actievelingen als cultuursnuivers. Het zuiden is daarentegen perfect voor zonbidders. Hier is het een stuk zonniger, vlakker en je vindt er de meeste campings aan het meer en vakantieparken.

Een tripje rondom het Gardameer en haar mooie steden

Limone sul Garda, een citroendorpje

Aan de noordwestoever ligt Limone sul Garda. Het centrum bestaat uit een wirwar van straatjes en boetieks en tuinen uitgedost met de meest kleurrijke bloemen. Het dorp staat bovendien helemaal in het teken van de citroen. Souvenirwinkels verkopen onder andere citroenzeepjes, -magneten en -snoepjes en zelfs de huisnummertegels zijn geel. Nippend van een frisse limoncello geniet je van het uitzicht op het lago di garda en de schattige bootjes in de haven.

Activiteiten

Ga zeker naar de citroentuin La Limonaia del Castel, de citroenboomgaarden of het citroenmuseum.

Riva del Garda

Neem gerust het hele gezin mee naar Riva del Garda, want hier is vertier voor jong en oud. Dit noordelijke dorp is erg populair onder de sportievelingen en er wordt hier vooral veel gewatersport. Je kunt hier namelijk erg goed raften, zeilen, windsurfen en kanoën. Voor wie er liever op het land blijft heb je ook uitstekende fietspaden en wandelroutes. Even genoeg gehad van alle inspanning? Schuif dan aan bij een van de vele gezellige terrassen en bestel een dorstlessende Hugo-Spritz. Deze wordt gemaakt met prosecco, vlierbloesemlikeur en verse munt.

Activiteiten

Sportievelingen kunnen er ook van alles beleven: watersporten, paragliden en mountainbiken. Een absolute must-do is de funivia, de kabelbaan aan de rand van het dorp. Deze brengt je het hele jaar door naar de Monte Baldo, letterlijk een van de hoogtepunten is van het meer. Het uitzicht op het Gardameer is vanaf hier werkelijk fenomenaal.

Sirmione

Helemaal in het zuiden van het Gardameer vind je het dorpje Sirmione. Het is gelegen op een schiereilandje en is een van de drukstbezochte plekken aan het meer. Het oude centrum is volledig autovrij en je auto parkeer je dan ook in een van de drie parkings. Te voet betreed je vervolgens het oude centrum via een prachtige ophaalbrug. Deze behoort tot het kasteel Rocca Scaligera waarvan de bouw begon in 1277. Eenmaal binnen wordt al snel duidelijk dat Sirmione de toeristsche trekpleister is van het lago di garda door de vele toeristische winkels en ijssalons. Toch is dit een leuke plek om je er een dagje te vermaken. Zo kun je een gotische parochiekerk bezoeken, het kasteel en zelfs overblijfselen van een Romeinse villa.

Activiteiten

Op maandag kun je de groente- en fruitmarkt op het Piazza Mercato bezoeken. Op de punt van het schiereiland ligt Grotta di Catullo waar je overblijfselen van een Romeinse villa kunt bekijken. Binnen de muren van het kasteel ligt bovendien de Santa Anna kerk met mooie fresco’s.
Gardameer Italie DSV

Zien & doen in Gardameer

Bekijk meer

Als je aan wijn denkt, denk je niet direct aan het Gardameer. Toch zijn er bijzonder lekkere wijnen te vinden. Volg deze routes om ze allemaal te proberen.

De groene noordkant van het Gardameer is een walhalla voor zowel actievelingen als zonaanbidders en cultuursnuivers. De leukste plekken!

Met de trein naar Venetië Het Gardameer is een fijne vakantiebestemming. Bovendien kun je heel eenvoudig een dagtrip naar Venetië maken. Hoe …

Het Gardameer staat bekend om zijn vele fijne campingplaatsen, pal aan het turkooizen water en met een uitzicht waar je u tegen zegt.

Eten & drinken in Gardameer

Bekijk meer

Als je aan wijn denkt, denk je niet direct aan het Gardameer. Toch zijn er bijzonder lekkere wijnen te vinden. Volg deze routes om ze allemaal te proberen.

Overnachten in Gardameer

Bekijk meer

Deze 8 schitterende hotels zijn net (of nou ja, nog niet zo lang) open en liggen op een ideale plek voor een …

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Je vindt er citroenbomen en olijfgaarden, met op de achtergrond besneeuwde bergen. Hierdoor is …

In je leven bezoek je waarschijnlijk een paar hotels die je nooit meer vergeet. Vanwege het spectaculaire uitzicht bijvoorbeeld, of het oogstrelende …