Sicilië

Zuidelijker dan Sicilië kom je niet in Italië. Het eiland in de Middellandse Zee tikt nog net Afrika niet aan. Het is er tot laat in het jaar goed toeven vanwege het klimaat en dus een populaire vakantiebestemming.

Sicilië, het zonnigste eiland

Sicilië is de ‘voetbal’ van de Laars en ligt ten zuidwesten van de regio Calabrië. Het is de locatie met de meeste zonuren van heel Italië.

Palermo

Bezienswaardigheden op Sicilië

Er is genoeg te zien en te doen op dit zonnige Italiaanse eiland. We lichten hier wat high lights voor je uit.

Palermo

Palermo is de hoofdstad van het eiland en ligt in het noordwesten. De stad ligt ingeklemd tussen bergen en de zee. Palermo is rauw, ongepolijst en een smeltkroes van diverse culturen, maar ook een stad met prachtige pleinen, historische gebouwen, musea, leuke winkels en fijne restaurants. Bezoek zeker de kathedraal, de botanische tuin, een van de kleurrijke markten en proef het streetfood, slenter door de stad. Dit zijn de tips van journalist Alice.

De vulkaan Etna

De vulkaan van het eiland, de Etna, is wereldberoemd. De Etna is nog zeer actief en regelmatig zijn de uitbarstingen en lavastromen nog op de hellingen te zien. Een verblijf op het eiland is dus eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de vulkaan. Beklim de Etna te voet (eventueel met een gids, er zijn diverse georganiseerde tours) of stap in de kabelbaan bij Rifugio Sapienza. Deze kabelbaan brengt je vlak onder de kratermond. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht op de omgeving, compleet met wijnranken en olijfbomen.

Noto vallei

De Val di Noto, een prachtige provincie in het zuidwesten van Sicilië, wordt ook wel de barokvallei genoemd. In deze vallei bevinden zich acht steden die in de Siciliaanse barokstijl zijn gebouwd. Geheel in de geest van de barok werden deze plaatsen gevuld met de meest elegante paleizen, kathedralen en kerken, vol uitbundige decoraties. Niet voor niets is dit bijzondere gebied benoemd tot Unesco Werelderfgoed. Het gaat om de steden Caltagirone, Catania, Militello in Val di Catania, Modica , Noto , Palazzolo Acreide, Ragusa en Scicli.

Syracuse

Syracuse was ooit een rijke, invloedrijke stad en dat voel je nog altijd als je door de straten loopt. Lange tijd was het ook de hoofdstad van Sicilië. Bezoek een van de vele archeologische plaatsen, zoals de Tempio di Apollo: een van de oudste tempels van het eiland. Bekijk onze tips in Syracuse.

Cefalù

Het charmante stadje Cefalù ligt in het noordelijke deel van Sicilië. Deze oude vissershaven is uitgegroeid tot een favoriete plek strandvakanties. De kerk is benoemd tot werelderfgoed en het stadje zelf staat op de lijst met de mooiste dorpjes van Italië, I borgh più belli.

Agrigento

In Agrigento in het zuiden van Sicilië vind je de Valle dei Templi (vallei van de tempels). Deze Unesco werelderfgoed-site herbergt een aantal zeer goed bewaard gebleven Griekse tempels. De tempels liggen allemaal aan een straat met de tempel van Concordia als stralend middelpunt. De Kolymbetra-tuin is onze favoriet in deze vallei.

Marsala

In het meest westelijke puntje van het eiland vind je Marsala, een leuke plaats en gelijknamige regio die bekendstaat om de witte zandstranden en Marsala-wijn.

Eolische eilanden

Ten noorden van Sicilië vind je de Eolische Eilanden. De archipel bestaat uit 7 eilanden: Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. Van deze eilanden worden Lipari en Vulcano het meest bezocht; deze liggen ook het dichtst bij Sicilië. De Eolische eilanden zijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers, liefhebbers van outdoor activiteiten en voor degenen die even helemaal de rust willen opzoeken. Een reis naar de Eolische eilanden vraagt namelijk enig uithoudingsvermogen. Het is vanuit Nederland de meest tijdrovende bestemming om in Italië te bereiken. Onder meer vanuit Napels en vanuit het Siciliaanse Milazzo vertrekken er veerboten.
noto sicilie

Pelagische eilanden

De Pelagische Eilanden bestaat uit een vulkanische eilandengroep: Lampedusa, Linosa en Lampione. Alleen de eerste twee eilanden worden bewoond.
boot eolische eilanden

Zien & doen op Sicilië

Bekijk meer

Griekse en Romeinse ruïnes, barokarchitectuur én lokale gerechten. Wij delen de leukste plekken voor een bezoek aan Syracuse op Sicilië.

Marzamemi is een bijzonder plekje. Het veranderde van verlaten vissersdorp in een van de meest schilderachtige stukjes Sicilië.

Van verweesde stad tot toevluchtsoord voor internationale bohemiens en kunstenaars: Noto heeft met haar barokke paleizen een grote aantrekkingskracht op iedereen die …

In de Siciliaanse stad Modica vind je alles wat het Italiaanse leven de moeite waard maakt. Van de lekkerste wijnen tot de …

Eten & drinken op Sicilië

Bekijk meer

Ontdek de verborgen schoonheid van Agrigento met 10 exclusieve tips! Ontsnap aan de drukte rondom de tempels en ervaar de unieke charme van deze Italiaanse schat.

Taormina is een populaire plaats op Sicilië. De eeuwenoude geschiedenis ligt hier op straat én overal eet je verrukkelijk.

Sicilië: terrein van de Etna, fijne kustplaatsen, mooie wijndomeinen én The Godfather. We maken een toer langs de oostkust.

Het meest westelijke puntje van Sicilië kent nog veel geheimen. Wat doe je in Marsala, de regio die bekendstaat om de witte …

Overnachten op Sicilië

Bekijk meer

Elena en Giulio deden het: zij kochten een verlaten boerderij op het Siciliaanse platteland.

Palermo is prachtig, maar waar drink je de lekkerste koffie, eet je het beste streetfood en wat zijn de culturele highlights? Wij …

De Eolische Eilanden liggen ten noordoosten van Sicilië. Vanuit Nederland is de archipel de verste bestemming in Italië, maar het is de …

Palermo is een chaotische, drukke en prachtige stad. Dit zijn 5 slaap- en eettips voor als je in de hoofdstad van Sicilië verblijft.

4 dagen vanaf € 322 p.p.

Lezersreis

Duurzaam reizen op Sicilië

Bij onze duurzame vakanties op het prachtige Sicilië verblijf je op smaakvolle, historische locaties. Daarbij krijg je een elektrische huurauto en ’tankt’ daarmee gratis op het hele eiland. Op deze reis verblijf je in een luxe wijnresort bij Marsala. Verblijf in Baglio Oneto Resort (vanaf 4 dagen).

Meer over Sicilië

Bekijk meer

Met een huurauto op Sicilië voel je je vrij en ben je heel flexibel.

Jasmijn Vonsee (29) is een video- en filmmaker. Zonder dat ze een woord Italiaans spreekt, koopt ze twee jaar geleden een bouwval …

Behoefte aan wat vitamine D? In deze Italiaanse stad schijnt de zon altijd! Als je op vakantie gaat naar Italië heb je …

Over Salina Bergen, kliffen, kronkelende straatjes en wijngaarden tot aan de horizon. Reis mee naar het Eolische eiland Salina. Dit zijn 4 …