Napels

Napels is de hoofdstad van de regio Campanië. De stad heeft een prachtig historisch centrum met indrukwekkende paleizen.

kaartje Napels

Napels

Napels is de hoofdstad van de regio Campanië. Een grote havenstad, die wat rauwer en kleurrijker is dan andere Italiaanse steden.

Napels was

Zien en doen in Napels

Centro Storico

Napels heeft een mooi, historisch centrum. Vrijwel het gehele centro storico, dat direct aan de Golf van Napels ligt, is Unesco werelderfgoed. Hier volgen de straten nog altijd het patroon zoals de Griekse kolonisten het ooit hebben aangelegd. Dit stadsdeel herbergt tevens enkele van de bekendste bezienswaardigheden. Struin door de smalle straatjes. Wandel door de Via San Gregorio Armeno, Via Benedetto Croce en Spaccanapoli – een smalle straat met een lengte van circa drie kilometer die de stad in twee delen splitst. Anouk woonde een tijd in Napels en wandelt door de stad aan de hand van tien kenmerkende foto’s.

Quartieri Spagnoli

De kleurrijke Quartieri Spagnoli – de Spaanse wijk – wil je niet missen. De buurt grenst aan de grootste winkelstraat van Napels, Via Toledo. Vroeger had de wijk een slechte reputatie vanwege de criminaliteit en prostitutie. Tegenwoordig is het een karakteristieke volksbuurt waar je prima door de smalle straatjes vol buurtwinkels en wapperend wasgoed kunt lopen.

Santa Lucia

Naast rauwe volksbuurten heeft de miljoenenstad ook chique buurten pal aan zee. Santa Lucia is zo’n wijk. Wij hebben de leukste adressen voor je verzameld. In deze wijk vind je tevens de luxe modezaken, onder meer in Via Calabritto, Via Carlo Poerio, Via Chiaia en Via dei Mille.

Bezoek Castel Sant’Elmo

Op het hoogste punt van Napels vind je Castel Sant’Elmo. Het uitzicht vanaf dit kasteel is spectaculair, want vanaf dit punt zie je niet alleen de gehele stad en de Vesuvius maar je bewondert ook het Certosa di San Martino klooster van bovenaf. Er gaat een kabeltreintje, dus lopen hoeft niet. Overigens wordt Belvedere di Sant’Antonio in de luxe wijk Posillipo als het meest romantisch uitkijkpunt van allemaal beschouwd.

Vesuvius beklimmen

De vulkaan Vesuvius is bepalend voor het stadsbeeld van Napels. De vulkaan is te beklimmen. Er zijn diverse paden rondom en bovenop de vulkaan. Je kunt zelfs helemaal om de krater heen lopen.

Vanaf het centraal station in Napels kun je de circumvesuviana nemen (een treintje dat op een bovengrondse metro lijkt), uitstappen bij Ercolano en daar bus 5 naar de Vesuvius nemen. Of maak een georganiseerde dagtrip.

De grote uitbarsting van Vesuvius was in het jaar 79 en verwoestte toen de steden aan de voet van de vulkaan, Pompeii en Herculaneum. De vulkaan is nog altijd actief. De laatste uitbarsting was in 1944. Sinds 1995 wordt de Vesuvius (en het omliggende gebied) beschermd als Nationaal park Vesuvius.

Pizza eten

Napels is de bakermat van de pizza margherita. Natuurlijk ga je in deze stad pizza eten! Als je op deze pagina verder naar beneden scrollt, vind je bij ‘eten & drinken in Napels’ genoeg adresjes.

Overigens opent nu een van de beroemdste pizzeria’s van Napels vestiging in Amsterdam.

Shoppen

In Napels zijn er genoeg leuke winkels te vinden. De langste winkelstraat is de bekende Via Toledo. Ook kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de stad. Hier hebben we de leukste kunst- en designadresjes op een rij gezet.

Naar het strand

Struin over de Lungomare Carracciolo, deze boulevard strekt zich uit langs de kust van Napels. Lungomare betekent ‘langs de zee’. Aan de boulevard is er een openbaar strand, in de volksmond Lido Mappatella genoemd.

Wil je iets meer rust, dan is de overtocht naar het vakantie-eiland Ischia aan te raden, dat ligt voor de kust van Napels.

Dagtrips vanuit Napels

In de omgeving van Napels is er genoeg te zien en te doen. Zo is de stad een ideale uitvalsbasis om Pompeii of Herculaneum te bezoeken. Ook ten noorden van Napels is het goed toeven. Ken je de mooie kuststrook Riviera di Ulisse al?

Ideale bestemming voor kerst

Houd je van kerstmis en van kerstmarkten, ook in december is een stedentrip naar Napels een aanrader. De officiële voorbereidingen voor Kerstmis vanaf 8 december. In de straat San Gregorio Armeno is het het hele jaar door kerst. Hier kun je uitgebreid figuren voor in de kerststal shoppen, van de paus tot je voetbalicoon.

Zien & doen in Napels

Bekijk meer

Een museum van wereldniveau, met schilderijen van Breughel tot aan Caravaggio in Napels, Breng een bezoek aan Museo di Capodimonte.

Vroeger trok de jonge Europese elite naar Napels om zich te laten inspireren door de schoonheid van de stad en de kunstschatten …

Iris de Brouwer en Giuseppe (Peppe) Renzuto Iodice wonen in Napels. Ze zijn, zoals hun vrienden zeggen, een Napolitaanse Nederlander en een …

Smalle steegjes, wapperend wasgoed, maffia en pizza: dat zijn waarschijnlijk de dingen waaraan je denkt als iemand het over Napels heeft. Maar …

Eten & drinken in Napels

Bekijk meer

Waar je bij een bezoek aan de stad Napels zeker langs moet om te proeven of te slapen? Wij zetten de leukste …

Pizzeria da Michele in Napels is niet alleen favoriet bij de Napolitanen, maar beroemd over de hele wereld. Onze vlogger Iris laat …

Als je in Italië bent, wil je natuurlijk een echt goede pizza eten. Volgens de restaurantgids Gambero Rosso ben je daarvoor bij …

In Napels werd de allereerste pizza margherita ontdekt. Maar waar eet je de allerlekkerste? Dit zijn de vijf beste pizzeria’s van Napels. …

Overnachten in Napels

Bekijk meer

Waar je bij een bezoek aan de stad Napels zeker langs moet om te proeven of te slapen? Wij zetten de leukste …

Napels, de stad aan de voet van de Vesuvius heeft het allemaal: verrukkelijke pizza’s, (bijna) altijd lekker weer, Zuid-Italiaanse drukte en geweldige …

Meer over Napels

Bekijk meer

Net boven Napels ligt het Reggia di Caserta, een achttiende-eeuws paleis op een gigantisch landgoed. De koning van Napels wilde met zijn …

Dankzij het wereldwijde succes van Elena Ferrantes Napolitaanse romanreeks – en meer nog de bijbehorende tv-serie – rijden er bussen met toeristen …

De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan tot Lecce en …

Voor velen is Napels de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Pompeii. Net zo interessant zijn de ruïnes van Oplontis, Pozzuoli en Baia.

In Napels hebben ze iets met de dood. Op elke muur zie je wel ergens een doodskop geportretteerd en op straat word …