Terug naar overzicht
Costa Smeralda Sardinie

Costa Smeralda op Sardinië, zeker niet alleen voor de jetset

De Costa Smeralda is een kuststrook in het noordoosten van Sardinië en wordt geroemd om haar schitterende stranden, ongerepte natuur en bovenal een kristalheldere zee. Niet vreemd dus, dat wereldberoemde sterren hier maar al te graag aan een cocktail nippen. Maar ook voor ons, de vakantiegangers zonder schare fans, is er genoeg te beleven onder de Sardijnse zon.

Over Costa Smeralda

Lange tijd was de Costa Smeralda het domein van wild vee, tot een steenrijke Perzische prins potentie in dit stuk Sardinië zag. Begin jaren 60 vormde hij samen met een aantal investeerders het consortium Costa Smeralda. Dit consortium stond aan de basis van wat vandaag is uitgegroeid tot een waar jetset-oord, dat een enorme aantrekkingskracht heeft op zeilers en zonaanbidders van over de hele wereld.

Porto Cervo

Het hart van de Costa Smeralda wordt gevormd door het havenplaatsje Porto Cervo, dat ongeveer 430 inwoners telt. Het is dan ook niet zozeer voor hen dat grote modehuizen als Versace, Prada en Gucci hier zijn neergestreken. De beroemde filmsterren, politici en artiesten die aanmeren in de jachthaven, maken de boetiekjes winstgevend. Dankzij het extravagante publiek liggen de prijzen in Porto Cervo aan de hoge kant, maar dat wil niet zeggen dat een vakantie hier per definitie een aanslag op je portemonnee is. Porto Cervo heeft voor elke strandganger of fijnproever wat wils. Bovendien is het hoogtepunt van het dorp, het fenomenale uitzicht, gratis. Een andere blikvanger is de Chiesa Stella Maris, een charmant kerkje dat boven de haven prijkt. Op het oog een traditioneel Sardijnse kerk, maar vergis je niet, ze is slechts vijftig jaar oud. De bouw vond gelijk plaats met die van Porto Cervo. Maar wel volgens eeuwenoude Sardijnse traditie; de kerk is opgetrokken uit rotssteen en zand.

Elk jaar in september gaan voor de kust van Porto Cervo majestueuze zeiljachten de strijd met elkaar aan in de Rolex Swan Cup, de parel onder zeilwedstrijden. Een week lang staat het dorp in het teken van de regatta. De zeilrace trekt veel bezoekers die echter lang niet allemaal voor de zeiljachten komen; in de haven worden namelijk ook diverse feesten en diners georganiseerd.Zeilen op Sardinie

Sardijnse stranden

Op slechts enkele kilometers ten zuiden van Porto Cervo liggen de populaire hagelwitte stranden van Golfo Pevero. Het grote strand, Grande Pevero, is ongeveer 300 meter lang en kijkt uit op het noorden, waar je doorgaans zicht hebt op de voor anker liggende jachten in de baai. Het kleine strand is slechts 120 meter lang en kijkt in de verte uit op de Isole di Li Nibani. Beide stranden grenzen aan ondiep water, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor een stranddagje met kinderen. Bovendien vind je op zowel Grande Pevero als Piccolo Pevero gezellige barretjes, restaurants en hotels. De heuvelachtige wandeling van het ene naar het andere strand is misschien niet erg aanlokkelijk op een hete zomerdag – hoewel ze slechts 600 meter van elkaar verwijderd liggen – maar de ongerepte natuur die je doorkruist is adembenemend mooi. Even ten noorden van Porto Cervo vind je Porto Liscia, een van de mooiste plekken in Noordoost-Sardinië. De baai van Porto Liscia is erg populair onder zeilers die maar wat graag voor anker gaan voor het uitgerekte zandstrand, om er vervolgens uren te dobberen, zonnen, zwemmen of even te wandelen over het strand. Tussen Porto Liscia en Porto Cevero vind je het plaatsje Palau, dat uitkijkt op de Maddalena Eilanden. De grootste trekpleister van Palau is de landtong van Capo d’Orso, vlak bij het dorp, met een enorme, door de wind gevormde rots, die vroeger als navigatiepunt fungeerde voor schippers.

sardinie

garibaldiGaribaldi, de nationale held die een grote bijdrage leverde aan de eenwording van Italië, koos voor het noordoosten van Sardinië als zijn laatste woonplek. En daar zijn de Sardijnen maar wat trots op; overal duikt zijn naam op. Op Caprera, een van de Maddalena Eilanden, vind je in zijn voormalige woning een museum gewijd aan de negentiende-eeuwse patriot. Te zien zijn de wapens waarmee hij zich voortbewoog in de laatste jaren van zijn leven en de slaapkamer waarin hij is gestorven. Entree € 5

Maddalena Eilanden

De Maddalena Eilanden ten noorden van de Costa Smeralda mag je ook zeker niet overslaan. In het midden van de archipel ligt het grootste eiland, Isola Maddalena, met een levendig centrum aan de zuidkant. De kleinste, noordelijke eilanden van de archipel, Rizzoli, Santa Maria, Budeli en Spargi, zijn het meest noemenswaardig en zeer geliefd bij zeilers. Tussen de eerste drie ligt de Porto della Madonna. Volgens veel Sardijnen is dit een van de mooiste punten in de Middellandse Zee, mede dankzij het turkooizen water dat prachtig afsteekt tegen de rode granietrotsen. En het is er buitengewoon stil. Die stilte wordt dan ook strak gereguleerd; de archipel is een beschermd natuurgebied. Er gelden strenge regels voor opvarenden rondom de eilanden. Een tocht hier naartoe is zeker de moeite waard, juíst om die reden. Voor wie geen eigen jacht heeft, kan de boot nemen vanaf Palau. Het is aan te raden een tour te boeken bij een maatschappij die vaart met kleine boten (voor maximaal 25 personen). Zo ervaar je de rust en de schoonheid van de natuur op haar best.

sardinie

Eten & drinken

Phi Beach, Arzachena €€-€€€
Een openluchtresort op een geweldige plek, beschermd door de rotsen die geslepen zijn door de zee. Hier kun je genieten van cocktails of een luxe diner, gevolgd door een avond dansen in de club.

Ristorante Belvedere, Porto Cervo €-€€
Elke dag bereiden de koks de lekkerste maaltijden met de vangst van de dag tegen aangename prijzen.

Enoteca 24, Porto Cervo €
Of je nu een flesje wijn zoekt voor aan het strand of bij je diner, in deze enoteca vind je tussen de geweldige verzameling wijnen voor elke gelegenheid een passende fles.

Het dichtstbijzijnde vliegveld waar vanuit Nederland rechtstreeks op gevolgen wordt, is Alghero. Vanaf hier is het ongeveer twee uur en een kwartier rijden naar Porto Cervo. Wie liever met de auto gaat, kan vanuit Marseille of Genua met de ferry de overtocht maken naar Porto Torres (150 km van Porto Cervo).

Reis met ons mee naar Sardinië met deze reisaanbieding

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.