Terug naar overzicht

Maak de amandelkoek met kaneel van Nigella Lawson

Ben je gek op notengebak? Maak dan deze overheerlijke amandelkoek met kaneel van Nigella Lawson. Een feestje zonder gedoe.

Nigella Lawson beschouwt Italië als haar tweede thuis. Ze studeerde Italiaans aan Oxford University en werkte een poosje in Florence als kamermeisje. Ze bracht er uren in de keuken door, kijkend naar hoe de Italiaanse kokkin de heerlijkste gerechten maakte van bijna niets. In Nigellissima is Nigella geeft ze inspiratie voor simpel en heerlijk eten dat
snel op tafel komt en dat van je dagelijkse maaltijd een feestje maakt.

LEES OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Details

  • Servings: 1

Ingredients

  • 8 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • een paar druppels amandelessence
  • geraspte schil van 1 mandarijn of ½ sinaasappel
  • 125 milliliter milde olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram gemalen amandelen
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 1 theelepel kaneel
  • ca. 2 theelepels poedersuiker, ter garnering
  • extra: 1 springvorm met een doorsnede van ca. 22 centimeter | bakpapier

Preparation

  • 1Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4). Vet een springvorm in en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom tot ze ondoorzichtig zijn. Strooi er dan geleidelijk en al kloppend de suiker bij tot alle suiker is opgenomen en het schuim dik en glanzend is. Doe er de amandelessence en de geraspte mandarijn- of sinaasappelschil bij.
  • 2Klop er dan in ongeveer drie keer afwisselend de olijfolie en de met het bakpoeder gemengde gemalen amandelen door, tot ze in het schuim zijn opgenomen. Giet het mengsel in de vorm. Meng de geschaafde amandelen met de kaneel en strooi het mengsel op de koek. Bak de koek 35 tot 40 minuten in de oven (maar controleer al na 30 minuten of de koek niet aanbrandt).
  • 3De koek moet gerezen en gestold zijn; de amandelen zullen een goudgele kleur hebben gekregen. Een prikker die je in de koek steekt, moet er schoon weer uit komen - op misschien een enkel amandelkruimeltje na. Haal de koek uit de oven en laat hem in de vorm op een rooster afkoelen.
  • 4Wanneer hij zover is afgekoeld dat je hem kunt aanraken, maak je de wand van de vorm los, maar probeer niet de koek van de bodem te schuiven voordat hij helemaal is afgekoeld. Strooi voor het serveren nog wat poedersuiker over de koek.