Terug naar overzicht
Aubergineballetjes

Aubergineballetjes met Parmezaanse kaas en munt

Italianen zijn dol op streetfood. Op straat wordt er gekookt met lokale ingrediënten, waardoor je in elke regio weer iets anders vindt. Met dit recept kun je ook thuis de lekkerste cibo da strada maken.

Een verrassend vegetarisch recept voor gefrituurde balletjes op basis van aubergine met Parmezaanse kaas en munt. Een heerlijk warm aperitiefhapje wat je zelf eenvoudig thuis kunt maken.
Aubergineballetjes

Polpettine di Melanzane

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines middelgroot
  • 1 ei licht losgeklopt
  • 40 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 40 gr paneermeel, plus extra voor de paneerlaag
  • 10 muntblaadjes fijngehakt
  • snuf zout
  • olie om te frituren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de aubergines op een bakplaat, prik er een paar keer in met een vork. Rooster ze ongeveer 45 minuten tot de aubergines zacht aanvoelen als je erin prikt. Zet opzij om wat af te koelen.
  • Als de aubergines zijn afgekoeld, snijd ze dan open, schep het vruchtvlees eruit en doe dit in een fijnmazige zeef. Duw de auberginepulp met de achterkant van een lepel aan om zoveel mogelijk vocht uit het vruchtvlees te laten lopen. Plaats de zeef boven een kom en laat een nacht in de koelkast uitlekken.
  • Knijp de volgende dag het vruchtvlees uit om eventueel achtergebleven vocht te verwijderen (je zou ongeveer 250 gr uitgelekte aubergine moeten hebben) en hak het fijn. Doe in een grote kom en voeg het ei, de Parmezaanse kaas, het paneermeel, de muntblaadjes en het zout toe. Meng goed met een lepel.
  • Maak je handen nat en maak van het mengsel bolletjes ter grootte van een golfbal voordat je ze voorzichtig door het extra paneermeel rolt. Als het mengsel niet bij elkaar blijft, voeg er dan nog wat paneermeel aan toe en rol ze er opnieuw doorheen.
  • Verhit voldoende olie om te frituren in een kleine steelpan of frituurpan tot 180 °C. Test de temperatuur van de olie door er een stukje brood in te laten vallen. Als het brood binnen 5 seconden goudbruin begint te kleuren, is de olie klaar. Leg voorzichtig een paar polpettine in de olie, zonder de pan te vol te maken.
  • Bak gedurende 4 minuten en blijf regelmatig omdraaien. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en zet opzij, terwijl je de resterende polpettine bakt. Serveer warm als aperitief. Je kunt ze ook van tevoren maken en voor het opdienen voorzichtig in de magnetron opwarmen.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.