Terug naar overzicht
bruiloftsoep-recept-italiaans

Zo maak je deze bruiloftssoep met balletjes, pasta en groenten

Soep smaakt lekker in alle seizoenen. Het zorgt voor een portie vitaminen en past bij alle behoeften: het is verwarmend of energie-opwekkend, vullend of juist fris.

Wij zijn fan en delen het recept voor deze Italiaanse bruiloftssoep. Deze stevige soep met gehaktballetjes, pasta en groenten gekookt in een rijke kippenbouillon, heeft helaas niets van doen met bruiden, bruidegoms en romantiek als zodanig. Hij werd oorspronkelijk minestra maritata genoemd, wat letterlijk ‘getrouwde soep’ betekent, omdat de groene groenten, de minestra, zo goed passen bij en mengen met het vlees.

Dit recept komt uit:

PROBEER OOK:


Details

Ingredients

  • voor de gehaktballetjes 225 g rundergehakt
  • 225 g varkensgehakt
  • 50 g vers paneermeel van witbrood
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 1 tl fijngesneden majoraan of tijm
  • 1-2 el extra vierge olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • voor de soep 2: el extra vierge olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 wortels, in blokjes van 5 mm
  • 4 stengels bleekselderij, in blokjes van 5 mm
  • 1 teentje knoflook, geperst of geraspt
  • 1,25 l kippenbouillon
  • 175 g kleine pasta, zoals acini di pepe, orzo of ditalini
  • 175 g spinazie, zonder steeltjes en grofgesneden
  • ter garnering: 50 g Parmezaanse kaas

Preparation

  • 1Begin met de gehaktballetjes. Doe het rundergehakt en varkensgehakt in een kom en meng het paneermeel, losgeklopte ei, de Parmezaanse kaas en kruiden erdoor.
  • 2Breng het vlees op smaak met zout en peper en meng goed.
  • 3Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op matig vuur.
  • 4Bak een theelepel gehaktmengsel, proef of het op smaak is en voeg indien nodig meer zout, peper en kruiden toe aan de rest van het gehaktmengsel.
  • 5Maak van het gehaktmengsel, zodra je tevreden bent over de smaak, gehaktballetjes van ongeveer 1,5 tot 2 cm groot. Leg ze op een bakplaat of bord bekleed met bakpapier en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. (Je kunt ze in deze vorm ook in de vriezer leggen en zodra ze ingevroren zijn in een bakje met deksel doen om ze daar tot gebruik te bewaren.)
  • 6Verhit de overige olijfolie in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de gehaktballetjes in een paar rondes, als ze niet allemaal in een enkele laag in de koekenpan passen.
  • 7Bak de gehaktballetjes rondom gaar en zet het vuur lager zodra ze sissen. De gehaktballetjes zijn klaar als ze goudbruin vanbuiten en gaar vanbinnen zijn.
  • 8Schep de gehaktballetjes uit de pan en bak de eventueel overgebleven gehaktballetjes. Bewaar de gehaktballetjes apart.
  • 9Maak vervolgens de soep. Verhit de extra vierge olijfolie in een grote pan op matig vuur.
  • 10Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe, breng op smaak met zout en peper en leg het deksel op de pan.
  • 11Zet het vuur laag en smoor de groenten 8 tot 10 minuten, of tot de groenten bijna zacht zijn. Roer regelmatig door.
  • 12Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  • 13Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • 14Voeg de pasta toe en kook op middelhoog vuur 5 tot 8 minuten, afhankelijk van de soort die je gebruikt, tot de pasta bijna gaar is.
  • 15Voeg de spinazie toe en kook de soep nog 2 minuten.
  • 16Voeg tot slot de gehaktballetjes toe aan de soep en laat ze warm worden terwijl de bladgroenten verder garen. De pasta, ui, wortel, bleekselderij en spinazie moeten op dit punt allemaal gaar zijn en de gehaktballetjes moeten warm zijn.
  • 17Schep de soep in verwarmde, diepe kommen, rasp de Parmezaanse kaas erover en serveer. Het kan nodig zijn om de soep te verdunnen met een beetje extra bouillon als je hem van tevoren bereidt omdat de pasta geneigd is om vocht op te nemen als hij een tijdje staat