Terug naar overzicht

Burrata en aubergines met honing van Claudia Roden

Toen het boek in 1989 voor het eerst verscheen, maakte De Smaken van Italië al een enorme indruk. Voor dit kookboek reisde Claudia Roden (grande dame uit de culinaire wereld) door heel Italië om de lokale specialiteiten te ontdekken. De gerechten, hoe eenvoudig soms ook, blijven nog altijd zalig en onweerstaanbaar. Zoals deze aubergines met burrata.

De burrata uit Puglia is een hemelse peervormige zak van koemelkmozzarella gevuld met een mix van room en draderige resten kaasstremsel.

Kun je geen burrata krijgen?
Als je geen burrata niet kunt krijgen, dan is mozzarella een goed alternatief, liefst buffelmozzarella die in een slagroombad heeft gelegen, zoals in onderstaand recept. Eet hem met een bergje slablaadjes en cherrytomaatjes die met extra vergine olijfolie zijn besprenkeld, en met gesnipperd basilicum of munt en wat zout zijn bestrooid.

Lekker als lunch of voorgerecht.

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 4 bollen goede mozzarella (125 g elk)
  • 1¾-2 dl slagroom
  • 3 aubergines (ca. 750 g)
  • olijfolie
  • zout
  • 3 el geurige vloeibare honing, bijv. acaciahoning
  • 1,5 el wijnazijn
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 4 sneetjes bruschetta, voor erbij

Preparation

  • 1Snijd de mozzarella in plakken, doe ze in een kom met de slagroom, voeg wat zout toe en wentel de plakken zodat ze rondom met slagroom zijn omhuld.
  • 2Schil de aubergines en snijd ze over de lengte steeds in 4 plakken. Leg deze op een bakplaat die is bekleed met aluminiumfolie en vet ze licht in met olie. Rooster ze onder een hete grill 8-10 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn; keer ze eenmaal. Bestrooi ze met zout en laat de plakken afkoelen.
  • 3Verdeel de plakken mozzarella over afzonderlijke borden en overgiet elk stapeltje met een beetje room (en anders leg je de plakken gekochte burrata op de borden). Schik 3 plakken aubergine op elk bord. Roer de honing en azijn goed glad en smeer een beetje ervan op elke plak. Bestrooi ze met heel weinig zout – het geheim is een goed evenwicht te krijgen tussen zoet, zuur en hartig.
  • 4Sprenkel nog een beetje olijfolie over de plakken mozzarella en nog wat room. Serveer de burrata met de bruschetta apart erbij.