Terug naar overzicht
crostata con amaretti e mandorle

Crostata con amaretti e mandorle

Dit is een recept van Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt 2015. De crostata con amaretti e mandorle bestaat uit twee delen, namelijk de pasta frolla en de vulling. 

Pasta frolla

Voor veel koekjes en taarten maak je pasta frolla, een soort zanddeeg. Het kent niet één recept, iedereen heeft zijn eigen lievelingsrecept en de verhouding van de ingrediënten kan per recept verschillen, afhankelijk van het doel waarvoor het deeg gebruikt wordt.

400 g bloem + extra om te bestuiven
2 tl bakpoeder
200 g koude boter, in blokjes gesneden + extra om in te vetten
160 g kristalsuiker
geraspte schil van 1 onbespoten citroen
4 eidooiers

Meng de bloem met het bakpoeder. Zeef de bloem op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe in dat geval de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi het deeg vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de kristalsuiker, de citroenrasp en de eidooiers toe. Kneed dit met je handen tot je een egaal en soepel deeg hebt. Doe dit niet te lang, anders wordt je taart na het bakken taai. Maak een bal, druk deze plat en verpak hem in plasticfolie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast. Lees hieronder verder hoe je de vulling moet maken.

Dit recept is afkomstig uit Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari.
€ 24,99 – Kosmos Uitgevers

Details

  • Cook Time: 00:50
  • Cuisine: Italiaans
  • Servings: 12

Ingredients

  • 350 g pruimenjam
  • 250 g amaretti
  • 4 eiwitten
  • 250 kristalsuiker
  • 250 g blanke amandelen

Preparation

  • 1Meng de bloem met het bakpoeder en bereid de pasta frolla volgens de aanwijzingen.
  • 2Verarm de oven op 180˚ C. Vet de bakvorm in en bestuif deze met bloem.
  • 3Haal het deeg uit de koelkast, rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 8 mm dikte en bekleed de springvorm hiermee, tot boven aan de rand.
  • 4Snijd het deeg langs de randen af. Roer de jam los en verdeel deze over de deegbodem. Leg hierop een laag amaretti.
  • 5Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze op met de mixer. Voeg, zodra ze wit beginnen te worden, de suiker toe en klop tot glanzende, stijve pieken. Spatel de fijngemalen amandelen door het eiwitschuim. Verdel het amandelschuim over de taart.
  • 6Bak de taart 50-60 minuten onder het midden van de voorverwarmde oven tot de bovenkant lichtbruin begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat 'm op een rooster helemaal afkoelen voordat je 'm uit de vorm haalt.