Ondernemer en kok Russell Norman zette in 2012 de culinaire wereld op zijn kop met zijn restaurant en gelijknamige kookboek Polpo. Deze frittata komt uit Normans tweede kookboek Venetië en is perfect voor een lunch op een zonnige dag of als snack voor hongerige kinderen.
‘Een van mijn buren aan de Corte de Ca’Sarasina heeft een dagelijkse routine, die ongeveer zo gaat: ze geeft haar kinderen een aai over hun bol als ze naar school gaan, gaat met haar boodschappenkarretje naar de markt, komt terug, bakt een taart, gooit een emmer kokendheet water met zeep over de straat en schrobt haar stoepje, gaat weer naar binnen om koffie te drinken, maakt haar lunch klaar, eet hem op, doet de was, hangt hem te drogen, bereidt het avondeten, doet een dutje en dan komen de kinderen thuis. Ze begroet ze gewoonlijk in de brandschone deuropening met een snack in haar handen, en dat is vaak een dik stuk koude frittata’, schrijft Russell Norman.
Frittata wordt zelden warm gegeten, en pas als je hem laat afkoelen of als je hem de volgende dag koud uit de koelkast eet, kun je de stevige maar zachte en meegevende textuur waarderen die zo’n belangrijk aspect van dit gerecht is.