Terug naar overzicht
Coccoli Fritti

Gefrituurde broodballetjes met stracchino-kaas

Italianen zijn dol op streetfood. Op straat wordt er gekookt met lokale ingrediënten, waardoor je in elke regio weer iets anders vindt. Ook jij kan nu thuis de lekkerste cibo da strada maken.

Met dit recept maak je zestien krokant gefrituurde balletjes. Lekker met verse stracchino-kaas en parmaham.
Coccoli Fritti

Coccoli Fritta

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gr bloem plus extra voor bestuiven
  • 8 gr droge gist
  • 150 ml lauw water
  • ½ tl zout
  • olie om te frituren
  • zeezout om te bestrooien
  • 100 gr verse stracchino-kaas in hapklare stukjes gesneden (of taleggio of een andere zachte kaas)
  • 16 plakjes parmaham klein

Instructies

  • Meng de bloem en gist samen in een grote kom. Voeg het water toe en roer door met een houten lepel. Voeg het zout toe. Kneed het deeg een paar minuten met je handen tot het samenkomt.
  • Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed tot een gladde massa. Doe het deeg in een schone kom, dek af met een omgekeerd bord en laat het 1 uur op een tochtvrije plek rusten of tot het in volume verdubbeld is.
  • Snijd het deeg in vieren, verdeel elk kwart in vieren en rol er kleine balletjes van. Bedek ze met een schone theedoek om uitdrogen te voorkomen.
  • Verhit in een kleine steelpan voldoende olie om te frituren of friteuse tot 170 °C. Laat een klein stukje deeg in de olie vallen. Als er veel bubbels rond het deeg vormen en het een sissend geluid maakt, is de olie op temperatuur.
  • Bak de coccoli in delen gedurende 3-4 minuten gaar en draai regelmatig tot ze licht goudbruin zijn. Breek de eerste open om te controleren of deze gaar is en pas indien nodig de temperatuur van de olie aan.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout. Snijd de nog warme coccoli open, voeg een beetje stracchino toe en omwikkel met een plak parmaham. Serveer direct.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.