Terug naar overzicht
Gefrituurde ravioli

Geniaal! Gefrituurde ravioli gevuld met bladgroenten

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je gattafin.

‘We aten ze op de verjaardag van een van ons. Het was in een heerlijke agriturismo waar ze op verzoek voor je koken, dus geen officieel restaurant. We zaten er in alle rust, met misschien twee andere duo’s, te genieten van het bijzonder fraaie uitzicht, de bijna bizar stille omgeving daar tussen die steile heuvels. De zon maakte aanstalten om onder te gaan. En dan zo’n dampend, vers uit de frituur komend deegkussentje-met-vulling op je bord. Wat een sensatie! We kenden het hapje niet en vroegen natuurlijk meteen wat het was. ‘Een gattafin,’ antwoordde de vriendelijke maar niet heel spraakzame agri-eigenaar. De Italiëkenners onder jullie reageren dan meteen zo van: ze zaten vast in Ligurië. Dat klopt. Boven het dorp Levanto, om precies te zijn, iets ten westen van La Spezia. Een gattafin is een soort gefrituurde ravioli gevuld met kruiden, groente en kaas, om precies te zijn pecorino en parmezaan. Wij van Jansen & Jansen zijn dol op bergkaas en maken daar een variant mee.’

Bestel hier de editie waar dit recept voor gefrituurde ravioli uitkomt. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Gefrituurde ravioli

Gefrituurde ravioli

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

Deeg:

  • 300 gr bloem
  • snuf zout
  • 150 ml water
  • 1 el witte wijn
  • 1 el olijfolie

Vulling:

  • 2 handen snijbiet (60 g) of spinazie of andijvie (100 g)
  • bakolie
  • 1 ui klein
  • 1 handje munt
  • 1 handje majoraan (marjolein)
  • 45 gr parmezaan geraspt
  • 45 gr bergkaas geraspt
  • 1 ei
  • zout en peper
  • plantaardige bakolie met een hoog walmpunt

Instructies

  • Maak eerst het deeg door alle ingrediënten goed te mengen en vervolgens te kneden tot een soepel geheel.
  • Zet dit afgedekt weg, minstens een half uur. Maak intussen de vulling.
  • Snij de snijbiet (of spinazie of andijvie), gebruik blad en steeltjes. Bak de groente in kwestie. Laat hem afkoelen en goed uitlekken. Zeker in het geval van spinazie goed uitknijpen!
  • Snij de ui ragfijn, en zo ook de groente en de kruiden. Vermeng alles met de kazen en het ei.
  • Breng verder op smaak met een beetje zout en verse zwarte peper. Verdeel het deeg in tweeën. Rol beide plakken uit op een bebloemd aanrecht tot ze ongeveer 25 bij 25 cm groot zijn.
  • Maak nu met een uitsteekvormpje (zo’n beeldig ravioligeval of een whiskyglas of iets dergelijks) voorzichtig een zichtbaar raster van 4 keer 4 vierkantjes.
  • Snij ze nog niet uit! Je weet nu waar je de vulling moet leggen: in het midden van zo’n vierkantje. En dat zestien keer. Hou steeds een beetje ruimte tussen de naden.
  • Leg een hoopje vulling in het midden van de vierkantjes. Maak vervolgens de randen waar de twee lappen deeg elkaar gaan raken een beetje nat. Bedek het geheel met de tweede lap deeg en steek nu de vormpjes definitief uit.
  • Druk de randen rondom goed op elkaar. Frituur de raviolo per stuk in ruime plantaardige olie en serveer ze meteen.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.