Loading

Gevulde paprika’s uit Campanië

Katie Parla levert met Grandi Gusti een culinaire liefdesbrief af aan de rustieke keuken van Zuid-Italië. De Amerikaanse culinair journalist woont in Rome en deelt recepten van populaire maar ook bijna vergeten, authentieke gerechten.

Met broodkruimels gevulde paprika’s

In de bodem van Campanië gedijen tientallen paprikasoorten. De platte, bolvormige papaccella wordt ingemaakt en bij varkensvlees geserveerd; de ‘gewone’ paprika’s worden gehalveerd, met broodkruimels bestrooid en gebakken tot ze zwartgeblakerd zijn en bijna uit elkaar vallen; en de hoornvormige paprika’s worden gevuld met op smaak gebrachte broodkruimels en dan zachtjes in de olie gebakken. De vulling varieert van dorp tot dorp – en zelfs van huis tot huis – maar in Benevento, een eeuwenoude stad diep in Campanië, vind je olijven, ansjovis, kappertjes, pijnboompitten en zelfs rozijnen in de vulling. Sommige mensen voegen er ook tonijn uit blik aan toe, andere Parmezaanse kaas, maar iedereen bakt de paprika’s tot ze bijna openbarsten en de smakelijke inhoud eruit stroomt.

Dit recept komt uit:

LEES OOK:

Details

Ingredients

  • 150 g zachte broodkruimels
  • 1 rijpe tomaat, in kleine blokjes
  • 50 g zwarte olijven, afgespoeld, ontpit en fijngehakt
  • 4 ansjovisfilets, schoongemaakt en fijngehakt
  • 1 eetl. kappertjes, afgespoeld en fijngehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 60 ml plus 2 eetl. extra vergine olijfolie
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • zeezout
  • 1 kilo rode paprika (liefst puntpaprika’s), ontdaan van steeltjes en zaadjes

Preparation

  • 1Meng in een grote kom de broodkruimels, tomaat, olijven, ansjovis, kappertjes, het ei, de 60 ml olijfolie, oregano, knoflook en Parmezaanse kaas.
  • 2Voeg een beetje zout toe, niet te veel want de kappertjes en olijven zijn al zoutig.
  • 3Vul de paprika’s losjes tot bovenin met het broodkruimelmengsel. Verhit in een grote braadpan de overgebleven 2 eetlepels olijfolie op matige kookstand.
  • 4Leg als de olie gaat glinsteren de gevulde paprika’s erin en bak ze, af en toe kerend, tot ze gaar en heel zacht zijn, zo’n 20 minuten voor kleinere exemplaren en 25 minuten voor wat grotere. Serveer ze meteen of op kamertemperatuur.