Terug naar overzicht
Gnocchi van pompoen recept

Gnocchi van pompoen is een van onze favorieten!

Toscanini in Amsterdam is meerdere keren uitgeroepen tot de beste Italiaan van Nederland. En van wie kun je nu beter leren dan van doorgewinterde chef-koks? In hun nieuwste kookboek leer je hoe je de lekkerste gerechten in een handomdraai op tafel tovert.

Zoals deze lekkere gnocchi, rechtstreeks uit de keuken van Toscanini. Een perfecte combinatie: pompoen met salie, niet alleen een geweldig kleurtje, maar ook de smaak wordt zoeter. Gnocchi di zucca, een van onze favorieten! Pre-order het nieuwe kookboek Toscanini eenvoudig in de webshop. Of bestel in combinatie met een abonnement, dan heb je het bij verschijnen op 19 september als eerste in huis.
Gnocchi van pompoen recept

Gnocchi van pompoen

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen (van circa 1,3 kg, liefst een kleine pompoen met groen-oranje schil)
  • 100 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 1 ei losgeklopt
  • snuf nootmuskaat
  • zout naar smaak

Verder nodig:

  • 80 gr boter
  • 3 takjes salie (alleen de blaadjes)
  • 80 gr ricotta salata versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 80 gr ricotta salata
  • zwarte peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de pompoen in 6 stukken. Verwijder de pitten en draden, maar laat de schil eraan zitten.
  • Pak ieder stuk in aluminiumfolie in en leg ze op een bakblik. Zet 45 minuten à 1 uur in de oven.
  • Haal de pompoen uit de oven en laat deze een beetje afkoelen. Verlaag de oventemperatuur naar 110 °C. Haal met een lepel de gare pompoen van de schil.
  • Pureer met behulp van een staafmixer of vork. Bekleed hetzelfde bakblik met bakpapier en spreid hier de puree over uit. Zet nog een halfuur in de oven.
  • Dit dient om de puree zoveel mogelijk uit te drogen, omdat je er later anders veel meel bij moet doen. Laat de puree afkoelen.
  • Bebloem het werkvlak en stort de pompoenpuree erop. Vermeng de puree met de bloem, het ei, de nootmuskaat en zout.
  • Kneed vlug tot een soepel deeg. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan een klein beetje bloem toe. Verdeel het deeg in stukken en strooi er wat bloem over. Maak lange rollen van 1½ centimeter doorsnee.
  • Snijd deze in stukjes van 2 cm. Ze zullen zacht zijn, maar dat is normaal. Tijdens het koken zullen ze steviger worden.
  • Smelt de boter met de salie in een sauteerpan en laat de boter een beetje bruin worden. Zet een pan met 4 liter water op. Voeg als het water kookt 2 afgestreken eetlepels zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout per liter water).
  • Kook de gnocchi tot ze boven komen drijven. Dit duurt 2 à 3 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze bij de boter. Doe er een pollepel van het kookwater bij en roer tot er een mooie emulsie is ontstaan.
  • Rasp de ricotta salata erover, gebruik hiervoor een grove rasp. Serveer direct.
5 van 3 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.